Saudska búrka s vplyvom na svetovú ekonomiku. Zadržali 25 miliárd dolárov

Búrlivé dianie v Saudskej Arábii desí svetovú ekonomiku. Napätá situácia môže ohroziť ceny surovín, investície na burze, či vyvolať ďalšie násilie a utečenecké vlny.

Desiatky zatknutých, zranených, alebo dokonca zabitých členov kráľovskej rodiny nazhromaždilo nemalé bohatstvo, ktoré je po aktuálnom takzvanom protikorupčnom záťahu, pripomínajúcom skôr štátny prevrat ohrozené.

Jedným zo zatknutých je napríklad princ Alwaleed bin Talal. Jeho osobný majetok, ktorý polícia zadržala dosahuje hodnoty cez 20 miliárd amerických dolárov. Peniaze môžu mať vplyv nielen na samotného zadržaného, ale aj na desiatky spoločností. Zadržaní majú podiely v spoločnostiach ako Apple či Citigroup.

Celkovo má byť na účtoch obvinených zmrazených až 25 miliárd amerických dolárov. Centrálna banka Saudskej Arábie navyše podľa celebritynetworth.com prikázala finančným inštitúciám, aby zmrazili účty tiež desiatkam ľudí, ktorí neboli zatknutí.

Úspešní podnikatelia, princovia, ministri a bývalí ministri za mrežami navyše môžu znamenať zneistenie geopolitickej situácie. Svet sa obáva najmä rastu napätia medzi ďalšou arabskou mocnosťou Iránom. Mocnosti podporujú proti sebe bojujúce teroristické a vojnové skupiny v konfliktoch v Sýrii, Iraku, či Libanone. Vyhrotenie situácie by tak mohlo mať za následok ďalšie nevinné obete a expanziu utečeneckej krízy.

Čítajte aj:

Gates investuje do verejných škôl 1,7 miliardy dolárov

Demokracia verzus Európska únia 3:1

Zeman s Babišom v tichosti ignorujú ústavu

Zlé jazyky tvrdia, že za takzvaným protikorupčným ťažením je pokus kráľa Salmana, aby zabezpečil, že jeho syn princ Mohammed bin Salman bude jeho nástupcom.

Od roku 1948 kráľovská rodina, ktorá ovláda bilióny amerických dolárov, premenila krajinu a priniesla ju z temných vekov púštnych kmeňov do popredia modernej civilizácie a technológie.

Protikorupčnú komisiu vedie Mohammed bin Salman, teda práve kráľov syn. Kráľ Salman tiež odstránil z čela Národnej gardy konkurenta Miteba bin Abdullaha.

Ekonomické dopady diania v Saudskej Arábii je možné vidieť už teraz. Po zatýkaní došlo k poklesu akcií spoločností niekoľkých princov, tým aj oslabeniu ich investičných ambícií v zahraničí.

Na príkaz novozaloženého protikorupčného výboru boli zadržané desiatky ľudí vrátane jedenástich princov a niekoľkých desiatok súčasných aj bývalých ministrov. Dnes korunný princ Muhammad bin Salman, ktorý čistku kvôli údajnej rozsiahlej korupcii nariadil, vymenoval 30 nových sudcov a 26 ďalších povýšil.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope