Slovenská realita: Ani 7 rokov nestačí

Na Slovensku nestačí ani 7 rokov s dôkazným materiálom v ruke, na to, aby bol zločin dokázaný. Aj to je súvislsosť tajného dokumentu posielaného americkou ambasádou na Slovensku do Washingtonu

Na Slovensku nestačí ani 7 rokov s dôkazným materiálom v ruke, na to, aby bol zločin dokázaný. Aj to je súvislsosť tajného dokumentu posielaného americkou ambasádou na Slovensku do Washingtonu.

„Nedávno sme sa stretli so slovenskou políciou na Generálnej prokuratúre k veci mučenia rómskych chlapcov šiestimi policajtmi. Upovedomili nás, že všetci podozriví boli z polície vyhodení,“ uvádza v správe americký diplomat Keith Eddins. 

 

Spravodlivosť na Slovensku trvá roky

Ako však správa uvádza ďalej, vyšetrovanie začína smrdieť klientelizmom a naberá na meškaní. Na to poukázali aj mimovládne organizácie. Pripomeňme o čo v prípade z roku 2009 šlo.

Následné vyšetrovanie ukázalo, že deväť mužov a jedna žena zneužívali právomocí verejného činiteľa, pričom štyria aj z vydierania. Zločin sa mal stať na šiestich rómskych chlapcoch zo sídliska Lunik IX. Boli podozriví, že prepadli 66-ročnú dôchodkyňu. Podľa obžaloby policajti na chodbe policajnej stanice nútili Rómov pod hrozbou bitky navzájom sa fackovať a bozkávať. Prikázali im vyzliecť sa donaha a nechali ich stáť s rukami nad hlavou.

V eufórii na nich huckali psy bez náhubkov, ktoré údajne troch chlapcov aj pohrýzli. Jednému z chlapcov mal policajt priložiť k hlave zbraň, vyhrážať sa zabitím a nútiť pobozkať mu topánku. Nechýbala ani spŕška rasovo motivovaných nadávok.

Čítajte aj:

Kaliňákovi ľudia: Za korupciu a zlyhanie teplé miestečko

Pracovníci finančnej správy budú sledovaní. Aby neunikali informácie

Harabinov prípad: 1825 dní temnoty

--

Policajti si nechutné mučenie točili na chytrý telefón. Krátke výstrihy si posielali medzi sebou, aj iným kolegom. Napriek prvotnej reakcii vedenia košickej polície bolo po istom období niekoľko z policajtov v službe späť.

Aj americký diplomat Eddins označuje vyšetrovanie kauzy za pomalé a nevierohodné. Správu pritom písal tesne po udalosti. Dnes asi slovenskú políciu a justíciu nehodnotí pozitívne. V roku 2015 totiž košický okresný súd obvinených pre nedostatok usvedčujúceho materiálu prepustil. Videonahrávky a svedkovia, ktorí jasne hovoria o mučení malých chlapcov podozrivých z drobnej krádeže sú teda podľa košického súdu nedostatkom.

Trapas justície a prokuratúry v Košiciach možno napraví nové konanie, ktoré tento rok nariadil po neuveriteľných siedmich rokoch Krajský súd Košice.

Celý dokument Wikileaks čítajte tu

 

 

red