Harabinov prípad: 1825 dní temnoty

Americká diplomacia písala o období, kedy Štefan Harabin sedel na stoličke ministra spravodlivosti ako o období temna. V roku 2009 naviac zasadol na stoličku šéfa Najvyššieho súdu, čo vyvolalo v justícii skutočnú paniku

Americká diplomacia písala o období, kedy Štefan Harabin sedel na stoličke ministra spravodlivosti ako o období temna. V roku 2009 naviac zasadol na stoličku šéfa Najvyššieho súdu, čo vyvolalo v justícii skutočnú paniku.

Američania v tajnej správe, ktorou hodnotia slovenskú justíciu varujú pred tým, že Harabin bude smieť ako šéf súdnej rady zasahovať aj do rozhonutí Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý súdi ľudí z organizovaných zločineckých skupín, vrahov, či podozrivých zo závažných ekonomických trestných činov.

„Počas niekoľkých týždňov došlo k významne negatívnemu vývoju v slovenskom súdnictve. Dôležitou a potenciálne negatívnou zmenou v kompetencii Špeciálneho súdu je fakt, že nový súd stratí právomoc nad vysokými štátnymi funkcionármi,“ varuje v správe Chargé d’Affaires Keith Eddins.

Reagoval tak na šikovné ťahy spoločnej vlády Roberta Fica, Vladimíra Mečiara a SNS, ktoré ochromili funkciu  Špeciálneho trestného súdu. Ten zriadila ešte pravicová vláda v roku 2003 s odôvodnením potrebou zabrániť prípadným lokálnym väzbám mafie na miestnych sudcov. Práve Dzurindove vlády totiž prišli s rozbíjaním hegemonických dlhoročných spojení politikov, polície, súdov a mafie,  ktoré vytvoril počas temného obdobia začiatkou samostatnej Slovenskej republiky Vladimír Mečiar.

Mečiar, ktorý so súhlasom Fica začal napadať pezinský Špeciálny súd, chcel zrejme čistiť meno seba a svojich spolupracovníkov. Tí sú totiž viac než jasne zapojení do zločinov, ktoré za seba nechávali vykonať mafiánov. Zatiaľ čo organizovaný zločin začal byť po Dzurindovom nástupe tvrdo napadaný, na objednávateľov zo sfér najvyšších štátnych funkcionárov nedošlo. To chcel Mečiar udržať, a tak si výmenou za svoje hlasy kúpil od Fica podrazy na súd, ktorý mal mafiánov, ale aj ich kumpánov posielať za mreže.

Po hneď niekoľkých ústavných sťažnostiach poslancov vládnucích strán Ústavný súd uznal, že Špeciálny súd nevznikol ústavne. Pripomeňme, že toto rozhodnutie znamenalo prepustenie niekoľkých zločineckých skupín, ale napríklad aj Jozefa Majského z basy na slobodu. Miesto Špeciálneho vznikol Špecializovaný trestný súd. Ten však dostal v kompetenciách od mečiarovcov a Fica na frak.  

Čítajte aj:

Petrimex: Čo hovorí Babiš o vzniku Agrofertu

Hra na diplomatov. Známi podnikatelia si kupujú banánové diplomatické tituly

Vrcholovým politikom sa v podnikaní darí. Nezávisle od politickej prislušnosti

--

Americká ambasáda vedela skôr ako občania, že sa za šéfa súdnej rady a šéfa Najvyššieho súdu vymenujú Štefan Harabina. To bolo mimoriadne nebezpečným znamením, ktoré sa následne potvrdilo. Harabin ako jeden z posledných Mečiarovych ľudí kryl chrbát v sporoch, v ktorých bolo treba a z pozície Najvyššieho súdu obštruoval rozhodnutia pezinského špeciálu.

Významnou mala byť aj úloha Štefana Harabina v Súdnej rade. Cez ňu mal zastrašovať svojich protivníkov a oplyvňovať nezávislosť súdov kľúčových káuz. Tento problém pretrváva dodnes. Celý tajný dokument, ktorý zverejnili Wikileaks čítajte tu