Pracovníci finančnej správy budú sledovaní. Aby neunikali informácie

Colná správa aj iné súčasti finančnej správy dostali hromadné upozornenie. Ich email správy a komunikáciu bude sledovať interné oddelenie. Má to súvisieť s kauzou Bašternák

Ovplyvňovali podľa vás minister Kaliňák a exminister Počiatek vyšetrovanie prípadu podozrení z daňových podvodov firiem Ladislava Bašternáka?

Colná správa aj iné súčasti finančnej správy dostali hromadné upozornenie. Ich email správy a komunikáciu bude sledovať interné oddelenie. Má to súvisieť s kauzou Bašternák.

Na novinku v štruktúrach finančnej správy nás upozornila čitateľka, ktorej príbuzný pracuje na colnici. „Boli upozornení mailom od vedenia,  že ich počítače budú monitorované, že posielanie správ a ich aktivita na internete budú monitorované,“ popisuje čitateľka varovanie na colnici.

Nová cenzúra komunikácie má zamedziť únikom informácií. Niektorí pracovníci totiž mali údajne vynášať informácie týkajúce sa aj aktuálne horúcej kauzy Bašternák.

„Ide o štandardné opatrenie interného charakteru, ktoré má zamedziť úniku citlivých informácií, napríklad aj daňového tajomstva. Podobné opatrenia sú bežné vo väčšine komerčných či štátnych inštitúcií,“ komentuje nové opatrenie pre biztweet hovorkyňa finačnej správy Patrícia Macíková. To prečo k monitoringu komunikácie pracovníkov dochádza práve teraz však nevysvetlila.

Pripomeňme o čo v kauze Bašternák ide. Ukazuje priamo na možnú korupciu v špičkách politického hegemóna SMER – SD. Firma Ladislava Bašternáka BL – 202 si mesiac po jej vzniku v roku 2012 uplatnila voči štátu nadmerný odpočet DPH za takmer dva milióny eur. Nárok na vratku mal vzniknúť tak, že za necelých 12 miliónov eur kúpila sedem bytov od eseročky Rent and Wash. Daňová kobra však zistila, že ceny bytov boli nadhodnotené a Bašternákova firma za ne zaplatila omnoho nižšie ceny. Vratka DPH teda bola fiktívna. V tom istom roku táto firma získala na vratkách ďalších takmer šesť miliónov eur. Mechanizmus zase nápadne pripomínal karuselový podvod.

Čítajte aj:

Harabinov prípad: 1825 dní temnoty

Petrimex: Čo hovorí Babiš o vzniku Agrofertu

Hra na diplomatov. Známi podnikatelia si kupujú banánové diplomatické tituly

--

Napriek upozorneniam zo strany Kriminálneho úradu Finančnej správy a Národnej kriminálnej agentúry firma fungovala pohodlne ďalej. Kontrola Finančnej správy pochybenia nenašla a samotný predkladateľ podnetu kontroly – „daňová kobra“ voči postupu správy nijak nenamietal, čo je vysoko neštandardné. Podľa podozrení opozičných politikov a niektorých médií, mohli celý prípad pod koberec zametať Ján Počiatek a Robert Kaliňák. Obaja s Bašternákom podnikajú a vlastnia byty v jeho luxusnej obytnej budove Bonaparte.

Polícia pred pár hodinami zadržala asistenta poslanca SaS Filipa Rybaniča. Obvinili ho z ohrozenia bankového tajomstva. Ako zamestnanec banky si mal prezerať účty ministra Roberta Kaliňáka. Podľa jeho tvrdení získal dokument potvrdzujúci bankové prevody z Bašternákových firiem na Kaliňákov účet. Je nutné pripomenúť, že minister Kaliňák aj exminister Počiatek ovládajú, alebo ovládali úrady, ktoré podozrenia z Bašternákových podvodov vyšetrovali a uzavreli.

 

red