Kaliňákovi ľudia: Za korupciu a zlyhanie teplé miestečko

Ani zarážajúce prípady brania úplatkov, či pracovných fiásk nestoja Kaliňákových ľudí hlavu. Upozorňuje na to tajná správa

Ovplyvňovali podľa vás minister Kaliňák a exminister Počiatek vyšetrovanie prípadu podozrení z daňových podvodov firiem Ladislava Bašternáka?

Ani zarážajúce prípady brania úplatkov, či pracovných fiásk nestoja Kaliňákových ľudí hlavu. Upozorňuje na to tajná správa.

„Hoci na oko prijal zodpovednosť za fiasko, jeho kariéra pokračuje a je úspešná,“ uvádza na margo bývalého šéfa hraničnej a cudzineckej polície Tibora Maka americký diplomat Keith Eddins. Jeho tajnú správu zverejnil Wikileaks.

Naráža na prípad z roku 2010. Cudzinecká polícia vtedy v rámci ostrého cvičenia umiestnila do batožiny Slováka pracujúceho v Írsku funkčnú výbušninu. Zhodou okolností a sériou profesionálnych pochybení však výbušninu na cvičení nezachytili a letecky sa dostala až do Dublinu. Tam nič netušiaceho Slováka zadržala protiteroristická jednotka a výbušninu zneškodnili.

Až po troch dňoch sa k výbušnine priznala slovenská polícia, ktorá predtým nechala nevinného občana podstúpiť tvrdé vypočuvania írskou políciou. Napokon za medzinárodný škandál niesol po dohode s ministrom Robertom Kaliňákom zodpovednosť jeho nominant – Tibor Mako. Ako však Keith Eddins v správe upozorňuje, kariéra bývalého šéfa ani náhodou neskončila.

Dostal prácu policajného pridelenca na veľvyslanectve v Budapešti, kde funguje dodnes. V roku 2010 sa nechválne preslávil aj procesom ohľadom autonehody, za ktorú podľa svedkov a expertov mohol.

Mako koncom roka 2009 havaroval s civilným vozidlom v Sečovciach. Ponáhľal sa na stretnutie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Policajný šéf predbiehal kolónu stojacu pred závorami a v predbiehaní pokračoval aj na železničnom priecestí. Podľa svedkov rýchlosť vozidla mohla dosahovať 120 kilometrov za hodinu. Následne došlo k zrážke s druhým autom, ktorého vodič utrpel ťažké zranenia.

Počas vyšetrovania sa Mako sťažoval na postupy vyšetrovateľa. Riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Trebišove následne obratom poveril vyšetrovaním iného policajta.

Ďalším Kaliňákovým mužom, ktorého správa Keitha Eddinsa uvádza je šéf Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach – Michal Uchnár. Ten sa podieľal na prípravách zabezpečenia slovensko-ukrajinskej hranice pred vstupom Slovenska do Schengenu.

Eddins spomína na stretnutia Uchnára s americkými diplomatmi z roku 2009. Uchnár diplomatov sprevádzal pri prehliadke hranice s Ukrajinou.

Čítajte aj: 

Pracovníci finančnej správy budú sledovaní. Aby neunikali informácie

Harabinov prípad: 1825 dní temnoty

Petrimex: Čo hovorí Babiš o vzniku Agrofertu

--

Už vtedy sa o ňom hovorilo ako o skorumpovanom policajnom šéfovi. „Prehliadka začala v sídle riaditeľstva cudzineckej polície v Sobranciach. Uchnár sprevádzal Maka. Pred rokom sa k nám dostali informácie o vyšetrovaní porušovania predpisov imigračného úradníka na východe. Spýtali sme sa na to priamo Uchnára. Stroho nám odpovedal, že v rámci vnútornej inšpekcie nikoho nezatkli a neobvinili. Ďalej sa tváril, že sa téme nechce venovať,“ uvádza v správe Keith Eddins.

Uchnár sám bol napokon v roku 2010 zatknutý, postavený mimo službu a obvinený z brania úplatku. Mal od 32 ročnej ženy prijať úplatok 2600 eur za to, že dostane prácu na východnej hranici.

Podľa informácií tajných služieb mali v tom čase niektorí policajti a úradníci na hranici s Ukrajinou platiť za to, že pracujú na svojich miestach úplatky vo výške dosahujúcej aj desať tisíc eur mesačne. Tie potom aj s úrokom získavali na úplatkoch, ktoré im dávali žiadatelia o víza, alebo pašeráci.

Smutnou slovenskou reáliou je, že aj napriek vypočutiu 108 svedkov sa korupčné procesy s Uchnárom s rôznym odôvodnením, najčastejšie pre amatérske pochybenia vyšetrovateľov prerušovali, alebo ani nezačínali. Jediným trestom Miroslava Uchnára tak bolo poslanie do civilu.

Celú tajnú správu čítajte na Wikileaks

 

 

red