Závery Európskej rady o ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine

Európska rada si s prezidentom Spojených štátov vymenila názory na transatlantickú spoluprácu v kontexte ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

I. RUSKÁ VOJENSKÁ AGRESIA VOČI UKRAJINE

1. Vojenská agresia Ruska voči Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva a spôsobuje obrovské straty na životoch a zranenia civilistov. Rusko svoje útoky zacieľuje na civilné obyvateľstvo, pričom sa zameriava na civilné objekty vrátane nemocníc, zdravotníckych zariadení, škôl a úkrytov. Páchanie týchto vojnových zločinov musí okamžite skončiť. Voči zodpovedným osobám a ich spolupáchateľom bude vyvodená zodpovednosť v súlade s medzinárodným právom. Obliehanie Mariupolu a ďalších ukrajinských miest a odopieranie prístupu humanitárnej pomoci ruskými ozbrojenými silami je neakceptovateľné. Ruské sily musia bezodkladne zaistiť bezpečné cesty do iných častí Ukrajiny, ako aj poskytovanie humanitárnej pomoci v Mariupole a ďalších obliehaných mestách.

2. Európska rada naliehavo vyzýva Rusko, aby civilistom, ktorí uviazli vo všetkých ďalších vojnových zónach, urýchlene zaručilo bezpečný prechod do cieľových miest podľa vlastného výberu, aby okamžite prepustilo všetkých rukojemníkov, zabezpečilo nepretržitý prístup k humanitárnej pomoci a vytvorilo humanitárne koridory Zároveň naliehavo vyzýva Rusko, aby v plnej miere dodržiavalo svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva vrátane medzinárodného humanitárneho práva a aby dodržiavalo nedávny príkaz, ktorý vydal Medzinárodný súdny dvor.

3. Európska rada žiada, aby Rusko okamžite zastavilo svoju vojenskú agresiu na území Ukrajiny, bezodkladne a bezpodmienečne stiahlo všetky ozbrojené sily a vojenské vybavenie z celého územia Ukrajiny a plne rešpektovalo územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.

4. Európska únia stojí za Ukrajinou a jej ľudom a Európska rada opätovne potvrdzuje vyhlásenie z Versailles, pričom uznáva európske ambície a európsku voľbu zo strany Ukrajiny, ako sa uvádza v dohode o pridružení. Európska rada opakuje svoju výzvu Komisii, aby predložila svoje stanovisko v súlade s príslušnými ustanoveniami zmlúv. Európska únia bude naďalej poskytovať koordinovanú politickú, finančnú, materiálnu a humanitárnu podporu. Európska únia doteraz prijala významné sankcie, ktoré majú na Rusko a Bielorusko obrovský dosah, a je naďalej pripravená odstraňovať medzery a zabraňovať skutočnému a možnému obchádzaniu, ako aj rýchlo pristúpiť k ďalším koordinovaným masívnym sankciám proti Rusku a Bielorusku s cieľom účinne zmariť schopnosti Ruska pokračovať v agresii. Európska rada vyzýva všetky krajiny, aby sa k týmito sankciám pripojili. Akékoľvek pokusy, ktorých cieľom je obchádzať sankcie alebo poskytovať pomoc Rusku inými prostriedkami, sa musia zastaviť.

5. Ruská vojenská agresia voči Ukrajine prinútila milióny ľudí opustiť svoje domovy. Mnohí z nich našli útočisko a bezpečie v Európskej únii, k čomu pomohol mechanizmus dočasnej ochrany. Osobitná pozornosť by sa mala venovať potrebám najzraniteľnejších osôb a opatreniam na zabraňovanie obchodovaniu s ľuďmi a jeho odhaľovanie. Európska rada vzdáva hold všetkým občanom, organizáciám a vládam v celej Európe, ktorí prejavili solidaritu s ľuďmi utekajúcimi pred touto strašnou vojnou.

6. Táto kríza predstavuje významnú výzvu pre infraštruktúru a verejné služby hostiteľských štátov, najmä na hraniciach s Ukrajinou. Európska rada uznáva všetko úsilie, ktoré sa už vynaložilo na privítanie utečencov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine, vyzýva všetky členské štáty, aby si zachovali ducha jednoty a solidarity a svoje úsilie zintenzívnili, a vyzýva Komisiu, aby vyvinula všetky iniciatívy potrebné na uľahčenie tohto úsilia. Vyzýva tiež, aby sa urýchlene dokončila práca na nedávnych návrhoch Komisie na podporu členských štátov s cieľom zabezpečiť rýchlu mobilizáciu finančných prostriedkov EÚ pre utečencov a ich hostiteľov a vyzýva Komisiu, aby vypracovala ďalšie návrhy na posilnenie podpory EÚ v tejto oblasti. Vyzýva členské štáty, aby s podporou Komisie vypracovali pohotovostné plány aj na riešenie strednodobých a dlhodobých potrieb.

7. Európska únia je odhodlaná zabezpečiť nepretržité a neprerušované toky elektrickej energie a plynu na Ukrajinu. Nedávna synchronizácia ukrajinskej a moldavskej elektrizačnej sústavy so sústavou EÚ je pozoruhodným úspechom. Tým sa ukázalo, že naša budúcnosť je prepojená. Musí sa zaistiť bezpečnosť ukrajinských jadrových zariadení, a to aj s podporou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

8. Vzhľadom na deštrukciu a obrovské straty, ktoré Ukrajine spôsobuje vojenská agresia Ruska, je Európska únia odhodlaná poskytnúť ukrajinskej vláde podporu na zabezpečenie jej bezprostredných potrieb a po ukončení násilností zo strany Ruska aj pomoc pri obnove demokratickej Ukrajiny. Európska rada sa preto dohodla na vytvorení trustového fondu solidarity pre Ukrajinu a vyzýva svojich medzinárodných partnerov, aby sa doň zapojili a nabáda na bezodkladné začatie súvisiacich príprav. Vyzýva Komisiu, aby pokračovala v poskytovaní technickej pomoci s cieľom pomôcť Ukrajine realizovať potrebné reformy.

9. Európska rada vyzýva, aby sa včas zorganizovala medzinárodná konferencia s cieľom získať finančné prostriedky do trustového fondu solidarity pre Ukrajinu.

10. Európska rada tiež opätovne potvrdzuje, že je odhodlaná stáť za Moldavskou republikou a jej ľudom.