Rada stanovila svoje priority pre rozpočet EÚ na rok 2023

Rada zdôrazňuje, že rozpočet na rok 2023 zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe a plnení dlhodobých cieľov a politických priorít, na ktorých sa dohodla Únia, čím prispieva k oživeniu európskeho hospodárstva po pandémii COVID‑19.

  1. Rada zdôrazňuje, že rozpočet na rok 2023 zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe a plnení dlhodobých cieľov a politických priorít, na ktorých sa dohodla Únia, čím prispieva k oživeniu európskeho hospodárstva po pandémii COVID‑19. Už tretí rok po sebe sa rozpočet, v tomto prípade rozpočet na rok 2023, posilní finančnými prostriedkami z dočasného nástroja obnovy NextGenerationEU (NGEU).
  2. Rada zdôrazňuje, že všetky inštitúcie, orgány, úrady a agentúry Únie musia pri zostavovaní a plnení rozpočtu na rok 2023 rešpektovať a dodržiavať všetky prvky viacročného finančného rámca (VFR) na roky 2021 – 2027[1].
  3. Rada opätovne zdôrazňuje, že rozpočet by sa mal zostaviť v súlade s rozpočtovými zásadami stanovenými v nariadení o rozpočtových pravidlách[2], konkrétne so zásadami jednotnosti, ročnej platnosti, správneho finančného riadenia a transparentnosti.
  4. Rada sa domnieva, že rozpočet na rok 2023 by mal byť realistický, v súlade so skutočnými potrebami, malo by sa zabezpečiť obozretné zostavenie rozpočtu a bez toho, aby boli dotknuté ustanovenia medziinštitucionálnej dohody (IIA)[3], by sa mali ponechať dostatočné rezervy v rámci stropov VFR na riešenie nepredvídaných okolností. Zároveň by sa z rozpočtu na rok 2023 mali poskytnúť dostatočné zdroje na zabezpečenie vykonávania programov Únie a na to, aby sa záväzky, ktoré už boli prijaté v rámci súčasného a predchádzajúceho VFR, mohli uhradiť včas, najmä vzhľadom na to, že rok 2023 je posledným rokom plnenia záväzkov zdieľaného riadenia v rámci VFR na roky 2014 – 2020. Na tento účel by sa v prípade potreby a v riadne odôvodnených prípadoch po vykonaní všetkých možných prerozdelení v rámci rozpočtu mali zabezpečiť primerané rozpočtové prostriedky využitím dostupnej flexibility, aby sa predišlo akýmkoľvek nezaplateným pohľadávkam predloženým členskými štátmi. Úroveň nesplatených záväzkov (RAL) by sa mala neustále monitorovať.
  5. Rada zdôrazňuje, že rozpočtovú disciplínu by mali zachovať všetky inštitúcie, orgány, úrady a agentúry Únie, a podčiarkuje, že do rozpočtu je potrebné zahrnúť len tie výdavkové položky, ktoré sa považujú za nevyhnutné. Rada okrem toho poukazuje na to, že dodatočné sumy zahrnuté do rozpočtu, napríklad z opätovného použitia prostriedkov, ktorých viazanosť sa zrušila podľa článku 15 ods. 3 nariadenia o rozpočtových pravidlách, by mali byť v plnom súlade s dohodou o VFR na roky 2021 – 2027 a mali by byť obmedzené na uvedenú dohodu.
  6. Rada berie na vedomie zvýšenú presnosť prognóz členských štátov[4] a vyzýva Komisiu, aby túto skutočnosť zvážila pri odhadovaní úrovne platieb v návrhu rozpočtu. Rada zdôrazňuje potrebu predvídateľnosti príspevkov členských štátov do rozpočtu Únie aj platieb z rozpočtu Únie členským štátom, pričom pripomína, že presným zostavením rozpočtu sa zabraňuje neželaným výzvam pre štátne rozpočty. Rada v tejto súvislosti vyzýva Komisiu, aby transparentným spôsobom poskytovala presné a spoľahlivé prognózy všetkých príjmov vrátane spätných tokov, pokút a ročnej sumy splatnej Spojeným kráľovstvom v roku 2023 v súlade s dohodou o vystúpení[5], čo členským štátom umožní včas stanoviť ich očakávaný príspevok do rozpočtu Únie.
  7. Rada zdôrazňuje, že využívanie korekčných rozpočtových nástrojov, napríklad opravných rozpočtov, by sa malo obmedziť na odôvodnené minimum, tieto nástroje by sa mali uplatňovať včas, aby sa umožnilo riadne preskúmanie a zabránilo narušeniu fungovania programov Únie, a mali by sa financovať v prvom rade prerozdelením prostriedkov. Rada predovšetkým vyzýva Komisiu, aby návrhy opravných rozpočtov založené na príjmoch predkladala samostatne a bezodkladne po tom, ako budú k dispozícii príslušné informácie. Rada opätovne potvrdzuje silné odhodlanie čo najskôr zaujať pozíciu k návrhom opravných rozpočtov.
  8. Rada zdôrazňuje, že strop okruhu 7 VFR na roky 2021 – 2027 vychádza z predpokladu, že všetky inštitúcie Únie prijmú komplexný a cielený prístup na stabilizáciu počtu zamestnancov a zníženie administratívnych výdavkov. Akékoľvek zvýšenie počtu zamestnancov, ktoré nie je v súlade s týmito predpokladmi, by mohlo viesť k neprimeranému tlaku na okruh 7 a ohroziť medziinštitucionálnu rovnováhu medzi inštitúciami. Rada preto vyzýva Komisiu, aby tam, kde je to vhodné, identifikovala a predložila iniciatívy vrátane využitia ustanovení článku 314 ods. 1 Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ). Rada zdôrazňuje aj to, že je dôležité, aby každá inštitúcia poskytla transparentné a jasné odôvodnenie všetkých dodatočných rozpočtových prostriedkov, ktoré nie sú v súlade s dohodou o VFR. Rada okrem toho pripomína, že je dôležité udržať financovanie decentralizovaných agentúr pod prísnou kontrolou a obmedziť ho na odôvodnené potreby.
  9. Aby mali národné parlamenty dostatok času na vykonanie podrobného preskúmania a aby Rada dôkladne pripravila svoju pozíciu, Rada vyzýva Komisiu, aby predložila návrh rozpočtu na rok 2023 čo najskôr, najneskôr však do 23. týždňa. Rada tiež nabáda Komisiu, aby nepretržite zlepšovala obsah svojich rozpočtových dokumentov tým, že ich urobí jednoduchšími, stručnejšími a transparentnejšími, a aby zabezpečila dostupnosť najaktuálnejších údajov. Rada vyzýva Komisiu, aby v súlade s ustanoveniami nariadenia o rozpočtových pravidlách zahrnula do rezervy viazané a platobné rozpočtové prostriedky plánované pre nové právne akty alebo zmeny existujúcich právnych aktov, ktoré ešte neboli prijaté.
  10. Rada okrem toho naliehavo vyzýva Komisiu, aby k návrhu rozpočtu pripojila úplný súbor príslušných dokumentov uvedených v článku 41 nariadenia o rozpočtových pravidlách. Rada vyzýva Komisiu, aby zaručila úplnú transparentnosť a viditeľnosť všetkých finančných prostriedkov v rámci NGEU tým, že poskytne všetky relevantné informácie vrátane súhrnných tabuliek o rozpočtových prostriedkoch v rámci NGEU.
  11. Rada vyzýva Komisiu, aby pravidelne informovala členské štáty o pripísaných príjmoch zahrnutých do rozpočtu, a to aj z NGEU a dohody o obchode a spolupráci so Spojeným kráľovstvom[6], a aby si plnila svoje povinnosti stanovené v nariadení o rozpočtových pravidlách, pokiaľ ide o iné pripísané príjmy pridelené na určité programy v súlade s dohodou o VFR na roky 2021 – 2027.
  12. Rada zdôrazňuje význam transparentnosti, pokiaľ ide o náklady na financovanie NGEU, riadenie dlhu a všetky ostatné záväzky rozpočtu Únie, a vyzýva Komisiu, aby poskytovala aktuálne informácie o nevyčerpaných finančných prostriedkoch na platby úrokov. Rada okrem toho pripomína záväzok Komisie v rámci rozpočtového postupu na rok 2022 zabezpečiť, aby sa celková suma pôvodne plánovaná pre riadok Nástroj Európskej únie na obnovu (EURI) vo VFR na roky 2021 – 2027 v plnej miere použila na platbu úrokových nákladov alebo predčasné splatenie v súlade s ustanoveniami rozhodnutia o vlastných zdrojoch[7].
  13. Rada vyzýva všetky inštitúcie na účinnú a konštruktí