Rada sa dohodla na predĺžení účinnosti nariadenia, ktorým sa zaviedol digitálny COVID preukaz EÚ

Výbor stálych predstaviteľov Rady (Coreper) formálne schválil mandát na rokovania, na základe ktorého bude Rada rokovať s Európskym parlamentom o predĺžení účinnosti nariadenia, ktorým sa zaviedol digitálny COVID preukaz EÚ.

Tento nástroj zohral dôležitú úlohu pri uľahčovaní voľného pohybu osôb počas pandémie. Okrem toho sa stále uplatňuje zásada postupného rušenia cestovných obmedzení, ak to epidemiologická situácia umožňuje.

Európska komisia 3. februára 2022 navrhla predĺžiť účinnosť nariadenia, ktorým sa zavádza digitálny COVID preukaz EÚ, o jeden rok, t. j. do 30. júna 2023. V tomto návrhu zavádza aj ďalšie cielené zmeny, ktorými sa rozšíri škála povolených antigénových testov a umožní sa vydávanie potvrdení o očkovaní napríklad osobám, ktoré sa zúčastňujú na klinickom skúšaní.

Najdôležitejšie zmeny, ktoré v porovnaní s návrhom Komisie doplnila Rada, zahŕňajú:

  • povinnosť pre Komisiu predložiť podrobnú správu do 1. februára 2023. K tejto správe by sa prípadne mohli pripojiť legislatívne návrhy na opätovné posúdenie potreby zrušiť alebo predĺžiť platnosť preukazu vzhľadom na vývoj zdravotnej situácie,
  • možnosť pre členské štáty požadovať dôkaz totožnosti a potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia, aby sa všetky dávky mohli zahrnúť do jedného potvrdenia o očkovaní bez ohľadu na miesto očkovania. Táto možnosť by uľahčila členským štátom povinnosť vydávať platné potvrdenie o očkovaní bez ohľadu na miesto očkovania,
  • možnosť vydať potvrdenie o prekonaní ochorenia na základe antigénového testu, s cieľom zohľadniť prijatie delegovaného aktu Komisiou, ktorý umožňuje vydávať potvrdenia o prekonaní ochorenia na základe testu na rýchlu detekciu antigénov, ako aj novú možnosť používať iné typy antigénových testov, ktorá sa uvádza v legislatívnom návrhu.

Ďalšie kroky

Súčasné nariadenie, ktorým sa zavádza digitálny COVID preukaz EÚ, bolo prijaté 14. júna 2021 a uplatňuje sa od 1. júla 2021. Jeho účinnosť skončí 30. júna 2022.

Aby sa rozhodnutie o predĺžení účinnosti mohlo prijať načas, Rada a Európsky parlament musia dosiahnuť dohodu v rámci riadneho legislatívneho postupu pred týmto dátumom.