Vyhlásenie hláv štátov alebo predsedov vlád zasadajúcich vo Versailles

1. Rusko pred dvoma týždňami vrátilo do Európy vojnu. Rusko nevyprovokovanou a neopodstatnenou vojenskou agresiou voči Ukrajine hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN a oslabuje európsku a globálnu bezpečnosť a stabilitu.

Spôsobuje neopísateľné utrpenie ukrajinskému obyvateľstvu. Rusko a jeho spolupáchateľ Bielorusko nesú za túto vojenskú agresiu plnú zodpovednosť a zodpovedné osoby budú brané na zodpovednosť za ich zločiny vrátane útokov, ktoré bez rozlišovania mieria na civilistov a civilné objekty. V tejto súvislosti vítame rozhodnutie prokurátora Medzinárodného trestného súdu začať vyšetrovanie. Vyzývame na okamžité zaistenie bezpečnosti a ochrany jadrových zariadení na Ukrajine, a to s pomocou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Žiadame, aby Rusko okamžite a bezpodmienečne ukončilo svoje vojenské akcie a stiahlo všetky ozbrojené sily a vojenské vybavenie z celého územia Ukrajiny a plne rešpektovalo územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.

2. Vyjadrujeme uznanie obyvateľom Ukrajiny za ich odvahu pri obrane svojej krajiny a našich spoločných hodnôt slobody a demokracie. Neponecháme ich v tom samých. EÚ a jej členské štáty budú naďalej poskytovať koordinovanú politickú, finančnú, materiálnu a humanitárnu podporu. Sme odhodlaní podporiť obnovu demokratickej Ukrajiny po ukončení násilností zo strany Ruska. Sme odhodlaní vyvinúť na Rusko a Bielorusko ešte väčší tlak. Prijali sme významné sankcie a zostávame pripravení rýchlo pristúpiť k ďalším sankciám.

3. Pred vojnou na Ukrajine uteká nespočetné množstvo ľudí. Všetkým vojnovým utečencom z Ukrajiny ponúkame dočasnú ochranu. Vyjadrujeme uznanie európskym krajinám, najmä tým, ktoré hraničia s Ukrajinou, za preukázanie obrovskej solidarity pri prijímaní ukrajinských vojnových utečencov. EÚ a jej členské štáty budú naďalej prejavovať solidaritu a poskytovať humanitárnu, lekársku a finančnú podporu všetkým utečencom a krajinám, ktoré ich prijímajú. Vyzývame, aby sa bezodkladne sprístupnili finančné prostriedky prostredníctvom rýchleho prijatia návrhu o opatreniach súdržnosti pre utečencov v Európe (CARE) a prostredníctvom programu ReactEU. Vyzývame Rusko, aby v plnej miere dodržiavalo svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva. Musí zabezpečiť bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci k obetiam a vnútorne vysídleným osobám na Ukrajine a umožniť bezpečný prechod civilistom, ktorí chcú krajinu opustiť.

4. Európska rada uznala európske ambície a európsku voľbu zo strany Ukrajiny, ako sa uvádza v dohode o pridružení. Prezident Ukrajiny 28. februára 2022 uplatnil právo Ukrajiny zvoliť si vlastný osud a predložil žiadosť Ukrajiny o pristúpenie k Európskej únii. Rada zareagovala rýchlo a vyzvala Komisiu, aby k tejto žiadosti predložila svoje stanovisko v súlade s príslušnými ustanoveniami zmlúv. Kým sa tak nestane, budeme bezodkladne ďalej posilňovať naše väzby a prehlbovať naše partnerstvo s cieľom podporiť Ukrajinu na jej európskej ceste. Ukrajina patrí do našej európskej rodiny.

5. Rada vyzvala Komisiu, aby predložila svoje stanoviská k žiadostiam Moldavskej republiky a Gruzínska.