Rada prijala pozíciu k smernici o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov

Rada sa dohodla na pozícii („všeobecné smerovanie“) k návrhu smernice o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov. Týmto návrhom smernice sa doplní európska stratégia udržateľného financovania.

Prijatie spoločnej pozície členských štátov k tomuto zneniu na podnet francúzskeho predsedníctva je ďalšou rozhodujúcou etapou pri príprave európskeho regulačného rámca v oblasti udržateľného financovania. V konečnom dôsledku budú teraz spoločnosti s viac ako 250 zamestnancami alebo kótované podniky musieť uvádzať informácie o svojej politike v environmentálnej, sociálnej a správnej oblasti v štandardizovaných, odôvodnených a certifikovaných dokumentoch. Znamená to teda väčšiu transparentnosť pre občanov, spotrebiteľov a investorov, aby podniky mohli v plnej miere zohrávať svoju úlohu v spoločnosti. Odzvonilo greenwashingu. Európa si dnes stanovuje pre zajtrajšok nefinančné referenčné normy, ktorých nároky zodpovedajú našim environmentálnym a sociálnym ambíciám.

Bruno Le Maire, minister hospodárstva, financií a obnovy

Návrh Európskej komisie, ktorým sa reviduje smernica o zverejňovaní nefinančných informácií, pomôže podnikom zabezpečiť spoľahlivosť ich záväzkov, a to vďaka týmto novinkám:

  • rozšírenie rozsahu pôsobnosti na všetky veľké podniky a kótované podnikov na regulovanom trhu (okrem kótovaných mikropodnikov)
  • požiadavka na osvedčenie zverejnených informácií o udržateľnosti
  • podrobnejšie a štandardizované požiadavky na informácie, ktoré musia spoločnosti zverejňovať
  • lepšia dostupnosť informácií tým, že sa vyžaduje ich uverejnenie v osobitnej časti správ o hospodárení spoločnosti

Uvedenými zmenami sa zvýši zodpovednosť podnikov, zabráni sa uplatňovaniu rozdielnych vnútroštátnych noriem a uľahčí sa prechod na udržateľné hospodárstvo.

Aktualizácia smernice o zverejňovaní nefinančných informácií

Cieľom návrhu je napraviť nedostatky v existujúcich pravidlách zverejňovania nefinančných informácií, ktoré neboli dostatočne kvalitné a porovnateľné na to, aby ich investori mohli náležite zohľadniť. Takéto nedostatky bránia prechodu na udržateľné hospodárstvo.

Smernicou sa potvrdzuje vedúca úloha Európskej únie pri stanovovaní noriem udržateľnosti. Vymedzia sa štandardy vykazovania informácií o udržateľnosti, čím bude možné harmonizovať údaje o udržateľnosti. Uvedené štandardy prijme Európska komisia delegovaným aktom na základe technického poradenstva Európskej poradnej skupiny pre finančné výkazníctvo (EFRAG) a niekoľkých európskych agentúr.

V znení sa navrhuje širší rozsah pôsobnosti, objasňujú a rozširujú sa požiadavky vykazovania a zabezpečuje sa, aby vykazovanie spĺňalo povinné normy EÚ. Takisto sa v ňom stanovuje povinnosť zabezpečiť digitálny prístup k informáciám o udržateľnosti.

Zmeny rozsahu pôsobnosti

Rada zmenila rozsah pôsobnosti navrhnutý Európskou komisiou v snahe zabezpečiť, aby požiadavky na vykazovanie informácií príliš nezaťažovali kótované MSP (keďže na ostatné MSP sa povinnosti nevzťahujú) a aby mali dostatok času na prispôsobenie sa novým pravidlám.

Kontext a ďalšie kroky

Európska komisia predložila návrh smernice o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov 21. apríla 2021.

Dnes prijatým všeobecným smerovaním sa finalizuje rokovacia pozícia, na ktorej sa dohodla Rada. Poskytuje sa ním mandát predsedníctvu Rady na ďalšie rokovania s Európskym parlamentom, ktoré by sa mali začať na jar 2022.