Rada preskúmala zoznam EÚ obsahujúci jurisdikcie, ktoré nespolupracujú na daňové účely

EÚ naďalej podporuje spravodlivú daňovú súťaž a bojuje proti škodlivým daňovým praktikám.

Rada prijala závery o revidovanom zozname EÚ obsahujúcom jurisdikcie, ktoré nespolupracujú na daňové účely, pričom sa rozhodla ponechať na zozname tieto krajiny: Americká Samoa, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad a Tobago, Americké Panenské ostrovy a Vanuatu.

Rada vyjadruje poľutovanie nad tým, že niektoré jurisdikcie naďalej nespolupracujú na daňové účely, a vyzýva ich, aby spolupracovali so skupinou pre kódex správania s cieľom vyriešiť zistené problémy.

Revidovaný zoznam (príloha I) zahŕňa len krajiny, ktoré sa buď nezapojili do konštruktívneho dialógu s EÚ o správe v daňových záležitostiach, alebo nesplnili svoje záväzky týkajúce sa vykonania potrebných reforiem. Cieľom týchto reforiem by malo byť splnenie súboru objektívnych kritérií dobrej správy v daňových záležitostiach, ktoré zahŕňajú daňovú transparentnosť, spravodlivé zdaňovanie a vykonávanie medzinárodných noriem zameraných na predchádzanie narúšaniu základu dane a presunu ziskov.

Ďalšie záväzky spolupracujúcich krajín

Rada okrem zoznamu nespolupracujúcich daňových jurisdikcií schválila aj zvyčajný dokument o aktuálnom stave (príloha II), v ktorom sa hodnotí prebiehajúca spolupráca EÚ s jej medzinárodnými partnermi a záväzky týchto krajín reformovať svoje právne predpisy s cieľom dodržiavať dohodnuté normy dobrej správy v daňových záležitostiach. Cieľom tohto dokumentu je uznať prebiehajúcu konštruktívnu prácu v oblasti zdaňovania a podporiť pozitívny prístup spolupracujúcich jurisdikcií k uplatňovaniu zásad dobrej správy v daňových záležitostiach.

Viacero krajín prijalo záväzky, najmä pokiaľ ide o odporúčania Fóra OECD o škodlivých daňových praktikách týkajúce sa účinného vykonávania požiadaviek na hospodársku podstatu alebo vykonávania minimálnych noriem OECD pre podávanie správ podľa jednotlivých krajín zamerané proti narúšaniu základu dane a presunu ziskov (BEPS). Niekoľko ďalších krajín takisto podniká kroky, aby zreformovalo svoje preferenčné daňové režimy alebo ďalej skvalitňovalo svoje právne predpisy. Aktualizácie sú zohľadnené v správe skupiny pre kódex správania, ktorú Rada tiež schválila.

Kontext

Zoznam EÚ obsahujúci jurisdikcie, ktoré nespolupracujú na daňové účely, bol vytvorený v decembri 2017. Je súčasťou vonkajšej stratégie EÚ v oblasti zdaňovania a jeho cieľom je prispieť k úsiliu, ktoré sa vynakladá na podporu dobrej správy v daňových záležitostiach na celom svete.

Jurisdikcie sa posudzujú na základe súboru kritérií, ktoré Rada stanovila v roku 2016. Uvedené kritériá zahŕňajú daňovú transparentnosť, spravodlivé zdaňovanie a vykonávanie medzinárodných noriem určených na predchádzanie narúšaniu základu dane a presunu ziskov. Práca na zozname je dynamický proces. Rada od roku 2020 aktualizuje zoznam dvakrát ročne. Ďalšia revízia zoznamu je naplánovaná na október 2022.

Zoznam sa uvádza v prílohe I k záverom Rady o zozname EÚ obsahujúcom jurisdikcie, ktoré nespolupracujú na daňové účely. Súčasťou záverov je aj dokument o aktuálnom stave (príloha II), v ktorom sa identifikujú spolupracujúce jurisdikcie, ktoré ďalej zlepšili svoje daňové politiky alebo prehĺbili súvisiacu spoluprácu.

Príslušné rozhodnutia Rady pripravuje skupina Rady pre kódex správania, ktorá je zodpovedná aj za monitorovanie daňových opatrení v členských štátoch EÚ. Predseda skupiny vedie pravidelný dialóg s dotknutými jurisdikciami. Ďalšie informácie o práci skupiny sú uverejnené v jej správe určenej Rade.