ISIL/Dá’iš a al-Káida: dve skupiny a dve osoby zaradené do sankčného zoznamu EÚ

Rada rozhodla o tom, že sa do sankčného režimu EÚ pridajú dve skupiny a dve osoby spojené s al-Káidou a ISIL/Dá’išom, ktoré pôsobia v Afganistane a susediacom regióne.

Tieto opatrenia sú zamerané na al-Káidu na indickom subkontinente (AQIS – regionálna vetva al-Káidy) a jej vodcu Osamu Mahmooda, ako aj Aziza Azama, hovorcu „ISIL-K“ (t. j. Islamského štátu – provincia Chorásán) a „Dá’išu – provincia Hind“, ktorá je pridruženou skupinou ISIL/Dá’išu pôsobiacou v Indii.

Osoby a skupiny zaradené na sankčný zoznam sú zapojené do plánovania a vykonávania teroristických útokov v Afganistane a susediacich krajinách. Preto predstavujú vážnu a pretrvávajúcu hrozbu pre regionálnu a medzinárodnú stabilitu. Prostredníctvom propagandistických činností zohrali kľúčovú úlohu aj pri šírení násilnej džihádistickej ideológie al-Káidy a Dá’išu a podnecovaní teroristických činov na podporu týchto organizácií.

S týmito novými opatreniami bude v súčasnosti celkovo osem osôb podliehať zákazu cestovania a zmrazeniu aktív a dva subjekty budú podliehať zmrazeniu aktív. Okrem toho sa osobám a subjektom z EÚ zakáže poskytovať osobám a subjektom zaradeným na zoznam finančné prostriedky.

Dnešné rozhodnutie potvrdzuje pevné odhodlanie EÚ bojovať proti pretrvávajúcej teroristickej hrozbe, ktorú predstavujú Dá’iš, al-Káida a k nim pridružené regionálne skupiny. EÚ zostáva odhodlaná prijímať rozhodné opatrenia proti tým, ktorí naďalej ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť plánovaním, financovaním a páchaním teroristických útokov a šírením svojej smrteľnej teroristickej propagandy po celom svete.

EÚ prijíma autonómne reštriktívne opatrenia proti organizáciám ISIL (Dá’iš) a al-Káida a voči osobám, skupinám, podnikom a subjektom, ktoré sú s nimi spojené, od septembra 2016. Sankčný režim EÚ je nezávislý od režimu, ktorý umožňuje prijatie sankcií na úrovni OSN, a dopĺňa ho.

Príslušné právne akty, vrátane mien dotknutých osôb, budú uverejnené v úradnom vestníku.