EÚ uložila vo štvrtom kole sankcií reštriktívne opatrenia voči 22 osobám a 4 subjektom

Rada vo štvrtom kole sankcií prijala reštriktívne opatrenia vzhľadom na pretrvávajúcu vážnu situáciu v Mjanmarsku/Barme a zintenzívnenie porušovania ľudských práv v tejto krajine po vojenskom prevrate 1. februára 2021.

Na zoznam, ktorý zahŕňa ministrov vlády, členov Štátnej správnej rady a volebnej komisie Únie, ako aj vysokopostavených členov mjanmarských ozbrojených síl (Tatmadaw), bolo zaradených ďalších 22 osôb a 4 subjekty. Medzi sankcionované subjekty patria štátne spoločnosti, ktoré poskytujú Tatmadawu značné zdroje, ako aj súkromné spoločnosti úzko prepojené s najvyšším velením Tatmadawu. Týmito spoločnosťami sú skupina Htoo, medzinárodná skupina podnikateľov IGE, banský podnik ME 1 a ropná spoločnosť MOGE.

Reštriktívne opatrenia sa teraz uplatňujú na celkovo 65 osôb a 10 subjektov a zahŕňajú zmrazenie aktív a zákaz sprístupnenia finančných prostriedkov osobám a subjektom uvedeným na zozname. Na osoby uvedené na zozname sa tiež vzťahuje zákaz cestovania, na základe ktorého nesmú vstúpiť do EÚ alebo prechádzať jej územím.

Existujúce reštriktívne opatrenia EÚ zostávajú naďalej v platnosti. Zahŕňajú embargo na zbrane a vybavenie, ktoré možno použiť na vnútornú represiu, zákaz vývozu položiek s dvojakým použitím určených pre príslušníkov vojenskej a pohraničnej polície, obmedzenia vývozu vybavenia na monitorovanie komunikácie, ktoré by sa mohlo použiť na vnútornú represiu, a zákaz vojenského výcviku ozbrojených síl Tatmadaw a vojenskej spolupráce s týmito silami.

Reštriktívne opatrenia dopĺňajú pozastavenie finančnej pomoci EÚ priamo určenej vláde a zmrazenie všetkej pomoci EÚ, ktorá by sa mohla chápať ako legitimizovanie junty.

Európska únia je hlboko znepokojená pokračujúcim stupňovaním násilia v Mjanmarsku a vývojom smerom k dlhotrvajúcemu konfliktu s regionálnymi dôsledkami. Od vojenského prevratu sa situácia neustále výrazne zhoršuje.

EÚ v prvom rade opakovane vyzýva na okamžité zastavenie všetkých násilností a ukončenie neprimeraného používania sily a výnimočného stavu. Európska únia bude pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci v súlade so zásadami ľudskosti, neutrality, nestrannosti a nezávislosti. EÚ opakovane vyzýva na plné a okamžité dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva.

Príslušné právne akty vrátane mien dotknutých osôb budú uverejnené v úradnom vestníku.