Rada podporila pomoc Ukrajine vo výške 1,2 miliardy EUR

Veľvyslanci pri EÚ dnes schválili návrh Komisie poskytnúť Ukrajine dodatočnú makrofinančnú pomoc vo výške 1,2 miliardy EUR.

To znamená, že návrh by sa mohol prerokovať v Európskom parlamente v rámci zrýchleného konania, aby sa prijal čo najskôr. Cieľom tohto návrhu je poskytnúť Ukrajine rýchlu podporu v situácii naliehavej krízy a posilniť jej odolnosť.

Pred tým, ako znenie rozhodnutia nadobudne účinnosť, ho musí prijať Európsky parlament aj Rada.

Súčasné geopolitické napätie má škodlivý vplyv na hospodársku a finančnú stabilitu Ukrajiny. Pretrvávajúce bezpečnostné hrozby už vyvolali značný odliv kapitálu. V dôsledku zvýšenej geopolitickej neistoty a jej vplyvu na hospodársku situáciu Ukrajina stráca prístup na medzinárodné kapitálové trhy.

EÚ stojí za Ukrajinou, a to aj z hospodárskeho hľadiska. Súčasné geopolitické napätie má na Ukrajinu vážny hospodársky vplyv. Členské štáty sú pripravené poskytnúť makrofinančnú pomoc vo výške 1,2 miliardy EUR. S potešením oznamujem, že sme sa dnes rozhodli podporiť návrh Komisie, aby sa finančná pomoc mohla bezodkladne dostať na Ukrajinu.

Bruno Le Maire, francúzsky minister hospodárstva, financií a obnovy

Táto núdzová makrofinančná pomoc bude trvať 12 mesiacov a pozostávať z dvoch úhrad:

  • Uvoľnenie prvej tranže za predpokladu splnenia politických podmienok a uspokojivého vykonávania programu MMF by sa uskutočnilo rýchlo po schválení tohto návrhu a po nadobudnutí platnosti memoranda o porozumení o osobitných opatreniach štrukturálnej politiky, ktoré dohodnú Európska komisia v mene EÚ a Ukrajina.
  • Vyplatenie druhej tranže by bolo spojené s nepretržitým uspokojivým vykonávaním programu MMF, ako aj politických opatrení dohodnutých v memorande o porozumení. Memorandum o porozumení, z ktorého vychádza táto núdzová makrofinančná pomoc, sa pravdepodobne zameria na obmedzený počet uskutočniteľných krátkodobých politických opatrení v najnaliehavejších prioritných oblastiach, ako je posilnenie hospodárskej odolnosti a stability, správa vecí verejných a právny štát a energetika.

Kontext

Dohoda o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá nadobudla platnosť 1. septembra 2017, zbližuje Ukrajinu a EÚ. Okrem podpory hlbších politických väzieb, silnejších hospodárskych prepojení a rešpektovania spoločných hodnôt sa dohodou vytvoril rámec na vykonávanie ambiciózneho reformného programu zameraného na boj proti korupcii, nezávislý systém súdnictva, právny štát a lepšie podnikateľské prostredie. EÚ preukázala nepretržitú podporu týmto reformám, ktoré majú zásadný význam pre prilákanie investícií, zvýšenie produktivity a zvýšenie životnej úrovne v strednodobom horizonte.

Okrem iných podporných nástrojov EÚ v rokoch 2014 až 2021 podporila Ukrajinu prostredníctvom piatich po sebe nasledujúcich operácií makrofinančnej pomoci (MFA), ktorá sa poskytla prostredníctvom úverov v celkovej výške 5 miliárd EUR.

Súčasné geopolitické napätie má škodlivý vplyv na už aj tak chúlostivú hospodársku a finančnú stabilitu Ukrajiny. Pretrvávajúce bezpečnostné hrozby vyvolali značný odliv kapitálu.

Vzhľadom na stratu prístupu Ukrajiny na medzinárodné kapitálové trhy v dôsledku zvýšenej geopolitickej neistoty a jej vplyvu na hospodársku situáciu Komisia 1. februára 2022 predložila návrh na poskytnutie novej makrofinančnej pomoci vo výške 1,2 miliardy EUR vo forme úverov na posilnenie stability na Ukrajine.