Rada dospela k záveru, že Chorvátsko splnilo podmienky nevyhnutné na úplné uplatňovanie schengenskéh

Rada dnes dospela k záveru, že Chorvátsko splnilo podmienky nevyhnutné na uplatňovanie všetkých častí schengenského acquis.

Overenie, že Chorvátsko splnilo podmienky nevyhnutné na uplatňovanie všetkých častí schengenského acquis, je predpokladom toho, aby Rada mohla prijať nadväzujúce rozhodnutie umožňujúce zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach.

Chorvátsko od svojho pristúpenia k EÚ uplatňuje ustanovenia schengenského acquis s výnimkou ustanovení o zrušení kontrol na vnútorných hraniciach. V súlade s aktom o pristúpení Chorvátska k EÚ sa tieto kontroly môžu zrušiť len na základe rozhodnutia Rady na tento účel, keď sa v súlade so schengenskými hodnotiacimi postupmi overí, že Chorvátsko spĺňa príslušné podmienky.

Schengenské hodnotenie Chorvátska sa uskutočnilo v rokoch 2016 až 2020. V októbri 2019 Komisia skonštatovala, že Chorvátsko prijalo opatrenia potrebné na zabezpečenie podmienok potrebných na úplné uplatňovanie schengenského acquis. Posledný akčný plán pre hodnotené oblasti uzavrela vo februári 2021.

Účelom dnešných záverov je, aby Rada formálne stanovila, že Chorvátsko splnilo potrebné podmienky. Schválením týchto záverov nie je dotknuté prijatie rozhodnutia Rady o úplnom uplatňovaní schengenského acquis.

Závery Rady o splnení podmienok nevyhnutných na úplné uplatňovanie schengenského acquis v Chorvátsku