Digitalizácia justície: Predsedníctvo Rady a Európsky parlament dosiahli predbežnú dohodu

Predsedníctvo Rady a Európsky parlament dnes dosiahli predbežnú dohodu o návrhu nariadenia o systéme e-CODEX. Hlavným cieľom tohto systému je umožniť digitalizáciu cezhraničnej justičnej komunikácie a umožniť občanom a podnikom lepší prístup k spravodlivosti.

Moderný justičný systém, ktorý je odolný aj v čase krízy, je nevyhnutný na zabezpečenie práva občanov na prístup k spravodlivosti a na spravodlivý proces. Dnešná dohoda je dôležitým krokom v tomto smere. Systém e-CODEX sa vďaka nej stane digitálnou oporou justičnej spolupráce EÚ v občianskych a trestných veciach. Nariadenie o systéme e-CODEX poskytne udržateľný systém, ktorým sa zabezpečí, aby justičné orgány mohli v cezhraničných konaniach ľahko a rýchlo komunikovať. Tento spis bol jednou z priorít slovinského predsedníctva a sme radi, že sa nám podarilo rýchlo dosiahnuť kompromisné znenie.

Marjan Dikaučič, slovinský minister spravodlivosti

Cieľom digitalizácie justície je uľahčiť prístup k spravodlivosti, zvýšiť celkovú efektívnosť a zabezpečiť odolnosť justičných systémov v časoch kríz, akou je pandémia COVID-19. Systém e-CODEX (komunikácia v oblasti elektronickej justície prostredníctvom výmeny údajov on-line) je kľúčovým technologickým digitalizačným faktorom modernizácie komunikácie v kontexte cezhraničnej justičnej komunikácie.

Systém e-CODEX umožňuje interoperabilitu medzi IT systémami justičných orgánov. Prepája rozličné vnútroštátne systémy elektronickej justície na účely výmeny údajov súvisiacich s prípadmi v občianskych a trestných veciach.

Tento systém sa vyvíja už niekoľko rokov a v súčasnosti ho stále riadi konzorcium členských štátov a iných organizácií. Účelom kompromisu je poskytnúť pre tento systém udržateľný a dlhodobý právny rámec tým, že sa jeho riadením poverí agentúra eu-LISA.

Agentúra by mala prevziať zodpovednosť za systém e-CODEX najskôr 1. júla 2023 a najneskôr 31. decembra 2023. V predbežnom znení sa zavádzajú ustanovenia na ochranu nezávislosti súdnictva, podrobnosti o správnej a riadiacej štruktúre v rámci agentúry eu-LISA a možnosti členských štátov prispieť k ďalšiemu vývoju systému e-CODEX.

Ďalšie kroky

Predbežnú dohodu musí pred formálnym prijatím schváliť Rada a Európsky parlament.

Kontext

Systém e-CODEX pozostáva zo súboru softvérových komponentov, ktoré umožňujú prepojenie medzi vnútroštátnymi systémami. Umožňuje používateľom (príslušné justičné orgány, právnici a občania) rýchle a bezpečné elektronické odosielanie a prijímanie dokumentov, právnych formulárov, dôkazov alebo iných informácií. Týmto spôsobom je prostredníctvom e-CODEXu možné vytvárať interoperabilné a bezpečné decentralizované komunikačné siete medzi vnútroštátnymi IT systémami, ktoré podporujú cezhraničnú spoluprácu v občianskych a trestných veciach. Systém e-CODEX už napríklad podporuje digitálny systém výmeny elektronických dôkazov, výmeny v súvislosti s európskymi vyšetrovacími príkazmi a vzájomnú právnu pomoc v oblasti justičnej spolupráce v trestných veciach.