Silnejšie Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb

Zástupcovia Rady a Európskeho parlamentu uzavreli politickú dohodu o obnovení mandátu Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

EÚ sa týmto aktualizovaným mandátom zameriava na posilnenie práce ECDC v oblasti dohľadu, včasného varovania, pripravenosti a reakcie.

ECDC je agentúra EÚ, ktorej úlohou je podporovať EÚ v jej úsilí bojovať proti infekčným chorobám, okrem iného prostredníctvom epidemiologického spravodajstva, vedeckého poradenstva a odbornej prípravy.

Janez Poklukar, slovinský minister zdravotníctva

Zatiaľ čo na nás ťažko dolieha ďalšia vlna pandémie, musíme sa pozerať dopredu a plánovať budúcnosť. Táto pandémia ukázala, že potrebujeme lepšie poznatky o cezhraničných ohrozeniach zdravia, aktualizované akčné plány a lepšiu koordináciu. Silnejší mandát ECDC predstavuje ďalší krok v tomto smere.

Janez Poklukar, slovinský minister zdravotníctva

Poskytovanie pomoci pri plánovaní pripravenosti a reakcií

Aktualizovaným a silnejším mandátom sa zabezpečí zriadenie osobitnej skupiny EÚ pre zdravie, ktorá bude pomáhať pri reagovaní na miestnej úrovni v prípade vypuknutia choroby, ako aj poskytovanie odborných znalostí krajinám EÚ a Európskej komisii, napríklad pri vypracúvaní, skúmaní a aktualizácii plánov pripravenosti. ECDC bude poverené aj vývojom digitálnych platforiem pre epidemiologický dohľad.

Užšia koordinácia s WHO a prísnejšie ustanovenia o ochrane údajov

Vyjednávači Rady a Parlamentu sa okrem iného dohodli na:

  • lepšom zosúladení a koordinácii odporúčaní a opatrení so Svetovou zdravotníckou organizáciou s cieľom zabezpečiť súdržnosť a komplementárnosť;
  • posilnení ustanovení o ochrane údajov. Osobné údaje sa nebudú spracúvať ani oznamovať s výnimkou prípadov, keď je to nevyhnutné pre plnenie poslania ECDC.

Kontext a ďalšie kroky

Pred začatím formálneho postupu prijímania musia teraz predbežnú politickú dohodu schváliť obe inštitúcie.

Táto plánovaná aktualizácia mandátu ECDC je súčasťou širšieho balíka týkajúceho sa európskej zdravotnej únie. Okrem silnejšieho mandátu ECDC je jej súčasťou zadefinovanie významnejšej úlohy Európskej agentúry pre lieky (EMA) a návrh zákona o cezhraničných ohrozeniach zdravia. Všetky tri návrhy predložila Európska komisia 11. novembra 2020. Balík týkajúci sa európskej zdravotnej únie bol 16. septembra 2021 doplnený o návrh na zriadenie Úradu pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA).

Spoluzákonodarcovia prijali 28. októbra nové pravidlá týkajúce sa EMA.