NOS Bratislava a Nadácia Pontis otvárajú Akadémiu investigatívnej žurnalistiky

Nový projekt Fondu investigatívnej žurnalistiky a Fondu pre transparentné Slovensko má za cieľ priniesť väčšiu podporu mladým a začínajúcim novinárom.

Akadémia investigatívnej žurnalistiky vzniká ako špeciálny vzdelávací projekt Fondu investigatívnej žurnalistiky (Nadačný fond investigatívnej žurnalistiky pri Nadácii otvorenej spoločnosti Bratislava  - FIŽ) a Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis s cieľom rozšíriť znalosti a vedomosti profesionálnych novinárov a novinárok či zástupcov investigatívnych a mimovládnych organizácií, ktoré sa zameriavajú na odhaľovanie a analyzovanie významných káuz a udalostí na Slovensku.

FIŽ vznikol v roku 2018 z iniciatívy Rady súťaže Novinárska cena ako reakcia na vraždu mladého novinára Jána Kuciaka. Odvtedy podporil mnoho výnimočných investigatívnych projektov na Slovensku grantmi v celkovej sume takmer 90 000 €.

Akadémia investigatívnej žurnalistiky spojí odborníkov a odborníčky z oblasti investigatívy a médií s mladými profesionálkami, profesionálmi a začínajúcimi novinármi a novinárkami, ktorí chcú prispieť k rozvoju investigatívnej žurnalistiky na Slovensku. Jej cieľom je priniesť odbornú podporu profesionálom z médií pre dôkladnú prácu s otvorenými zdrojmi a dátami, ale i podporiť produktívnu spoluprácu medzi slovenskými redakciami, ktorá je prínosom pre celú spoločnosť.

Dosah práce novinárov s otvorenými dátami bol verejnosťou dlho podceňovaný. Jej význam však naplno ukázala vražda mladého novinára a jeho práca, v ktorej v posledných troch rokoch pokračovalo viacero jeho kolegov a kolegýň na Slovensku aj v Českej republike. Keď sa však mladí alebo začínajúci redaktori a redaktorky chcú investigatíve venovať intenzívnejšie, pre získanie potrebných odborných znalostí nenájdu oporu v slovenskom školstve a samotné redakcie na výchovu nových investigatívcov často nemajú dostatočné kapacity a možnosti.

Akadémia investigatívnej žurnalistiky ponúkne 10 vybraným účastníkom sériu odborných workshopov a školení na témy ako práca s otvorenými zdrojmi, analýza dát, investigatívna práca v teréne, editovanie komplexných informácií či informačná bezpečnosť. Účastníci akadémie budú mať možnosť požiadať aj o granty na svoje investigatívne práce do výšky 2000 €. Ich žiadosti bude posudzovať nezávislá výberová komisia FIŽ.

Prvé kolo prihlášok na Akadémiu otvára v júni 2021 Nadácia otvorenej spoločnosti Bratislava s Nadáciou Pontis. Informácie o spustení prihlasovania budú uverejnené na webovej stránke www.fiz.sk, webstránkach oboch nadácií a na Facebooku @Novinarskacena.

 

Pre viac informácií kontaktujte:

Miroslava Širotníková, koordinátorka FIŽ a Novinárskej ceny: miroslava.sirotnikova@osf.sk