TS AZZZ SR ku koronavíru

Včera sa konal tlačový brífing predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, ministerky vnútra SR Denisy Sakovej a ministra hospodárstva SR Petra Žigu s predstaviteľmi priemyslu k aktuálnej ekonomickej situácii aj v súvislosti s novým koronavírusom.

Na stretnutí sa podľa medializovaných informácií zúčastnili predstavitelia automobiliek pôsobiacich na Slovensku, predstavitelia SOPK, Klubu 500, Zväzu automobilového priemyslu SR a Asociácie priemyselných zväzov a spoločnosti Slovnaft.

Nevieme posúdiť podľa akého kľúča oslovoval organizátor zástupcov zamestnávateľov, avšak s poľutovaním musíme konštatovať, že na uvedené rokovanie nebola najväčšia zamestnávateľská organizácia pozvaná, a to aj napriek tomu, že medzi členmi má dominantné priemyselné zastúpenie naprieč rôznymi odvetviami, ako napr. chemický priemysel, farmaceutický priemysel, energetický priemysel, celulózo-papierenský priemysel a pod. V tejto súvislosti sa dnes obrátime listom na organizátorov, aby v budúcnosti k takejto situácii nedochádzalo,“ zhodnotil generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický.

Aktuálna situácia v súvislosti s koronavírusom má  ďalekosiahle ekonomické dopady  naprieč celým svetom a vzhľadom na otvorenosť našej ekonomiky, majú dopad aj na slovenské firmy.  Cez svojich zahraničných obchodných partnerov pociťujú nižší dopyt alebo im meškajú dodávky. Nedostatok ľudí na kľúčových pozíciách ako sú napr. colníci v Číne, spôsobuje meškanie, či rušenie dodávok. Nervozitu vyvoláva aj fakt, že niektoré firmy v zásobovacom reťazci  môžu v dôsledku oneskoreného dodania dostať zmluvnú  pokutu za každý deň meškania. Z dôvodu ochrany zdravia zamestnancov ako aj zamedzenia šírenia vírusu prijímajú mnohé firmy preventívne opatrenia.