PMÚ vykonal inšpekcie u podnikateľov v zdravotníckom sektore

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) v dňoch 8. až 10. 10. 2024 vykonal neohlásené inšpekcie v podnikateľských priestoroch podnikateľov pôsobiacich na trhu poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti.

PMÚ vykonal inšpekcie na základe podozrenia, že medzi dotknutými podnikateľmi existovala dohoda, ktorej cieľom alebo následkom bolo alebo mohlo byť obmedzenie hospodárskej súťaže, a to formou dohôd o cene, výmeny citlivých obchodných informácií a koordinácie postupu účastníkov tejto dohody pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami.

V danom prípade by mohlo ísť o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktorá patrí medzi najzávažnejšie porušenia súťažných pravidiel a považuje sa za ťažký kartel. Možná dohoda mala za cieľ alebo mohla mať za následok vylúčenie, resp. zníženie intenzity súťaže medzi jej účastníkmi v procese vyjednávania zmluvných podmienok, vrátane cenových, vo vzťahu k zdravotným poisťovniam. V prípade preukázania takejto dohody môže byť podnikateľom uložená pokuta až do výšky 10 % z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie.

Skutočnosť, že PMÚ uskutočnil inšpekcie ešte neznamená, že dotknutí podnikatelia porušili pravidlá hospodárskej súťaže ani neprejudikuje závery prešetrovania.

V tejto fáze prešetrovania PMÚ neposkytuje k prípadu žiadne ďalšie informácie.