KULTÚRNY ŠTRAJK

Kultúrny štrajk je koordinované hnutie kultúrnej scény na Slovensku, ktorého cieľom je zastaviť devastačné zásahy vedenia Ministerstva kultúry SR do kultúry na všetkých jej úrovniach.

Kultúrny štrajk žiada kompetentné a odborné spravovanie rezortu, ktoré ctí slobodu, práva a odbornosť ľudí pôsobiacich v rezorte a svojou činnosťou prispieva k zveľadeniu podmienok vzniku a pôsobenia kultúry na Slovensku.

Hlavným zámerom Kultúrneho štrajku je vytvorenie solidarizačnej siete naprieč celou kultúrnou sférou a stupňovanie verejného tlaku na politickú reprezentáciu, aby riešila kritickú situáciu v rezorte kultúry.

Prihlásenie sa ku Kultúrnemu štrajku neznamená automatický vstup do ostrého štrajku, pri ktorom dochádza k zastaveniu pracovnej činnosti.

Prvou fázou Kultúrneho štrajku je vyhlásenie štrajkovej pohotovosti, počas ktorej nedochádza k zastaveniu práce pracujúcich. Štrajková pohotovosť je prejavom solidarity a zároveň mohutnej nespokojnosti pracujúcich v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu s aktuálnym spôsobom riadenia ich rezortu. Za účasť v štrajkovej pohotovosti nesmie byť nikto sankcionovaný ani zamestnávateľom, ani zriaďovateľom, ani inými orgánmi.

Vedenie Ministerstva kultúry SR pokračuje v neakceptovateľných zásahoch do podmienok práce v kultúre, preto budú zástupcovia a zástupkyne Kultúrneho štrajku priebežne vyhodnocovať legitímnosť dôvodov na vyhlásenie ostrého štrajku. V prípade, že sa v niektorej z dotknutých inštitúcií tieto dôvody naplnia, jej zamestnanectvo vstúpi do ostrého štrajku a kultúrna obec spojená v Kultúrnom štrajku s ním bude solidarizovať, posilňovať ho symbolickými, ale i ekonomickými podpornými akciami.

O konkrétnej podobe, forme a načasovaní ďalších fáz štrajku rozhoduje výbor Kultúrneho štrajku.

 Prečo vyhlasujeme Kultúrny štrajk?

Za ostatných 10 mesiacov sa pracovné podmienky pracujúcich v našom rezorte radikálne zhoršili.

  • Mnohí*é vedúci*e pracovníci*čky boli účelovo odvolaní*é, a to i v prípadoch, kedy svoju prácu vykonávali s mimoriadnymi, objektívne merateľnými výsledkami,
  • desiatky zamestnancov*kýň Ministerstva kultúry SR boli prepustení*é, a to napriek tomu, že vykonávali odbornú, vysoko kvalifikovanú prácu bez nedostatkov,
  • viacerí*é umelci, umelkyne, kultúrne a občianske zoskupenia sa dostali pod paľbu osobných, lživých a zákerných útokov od osôb v hierarchicky nadradenom vzťahu,
  • viacerí*é zamestnanci*kyne organizácií zriaďovaných Ministerstvom kultúry SR čelia zastrašovaniu, vyhrážkam a šikane na pracovisku,
  • vedenie rezortu sa súkromne i verejne vyhráža jednotlivcom*kyniam, ktorí*é sa odmietajú podriadiť nimi preferovanej ideologickej perspektíve,
  • vedenie rezortu opakovane deklaruje neposkytnutie podpory jednotlivcom*kyniam a subjektom zo sexuálnych menšín, ale i široko definovanej skupine žiadateľov „vybočujúcich z normálu”, hoci takéto konanie je protizákonné,
  • vedenie rezortu svojou nekompetentnosťou spôsobilo znefunkčnenie podpornej finančnej schémy Obnov si svoj dom a paralýzu fungovania verejnoprávnych fondov,
  • neodborné zásahy do fungovania kultúrnych fondov, ale aj vedenia inštitúcií výrazne ohrozujú zahraničné spolupráce a vytvárajú reputačné škody slovenskej kultúre
  • práca ľudí v spravodajstve STVR je cenzurovaná,
  • profesionálne pracovné výkony ľudí v kultúre, ako napr. divadelné predstavenia či dramaturgie výstav, verejne napádajú a narúšajú politickí reprezentanti s cieľom cenzorsky do nich zasahovať,
  • do vedení inštitúcií sa dostávajú nekompetentné osoby, ktoré neodbornými rozhodnutiami narúšajú ich riadny chod,,
  • pracujúci*e v oblasti kultúry, umení a kreatívneho priemyslu trpia dlhodobým podfinancovaním sektora, pričom aktuálne vedenie rezortu tento stav nekompetentnými rozhodnutiami namiesto riešenia ďalej zhoršuje.

Tento trend a zhoršovanie pracovných podmienok je nevyhnutné zastaviť!

 Požiadavky Kultúrneho štrajku

Na ochranu a realizáciu našich hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv, predovšetkým práva na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky (čl. 36 Ústavy Slovenskej republiky) a práva na slobodu vedeckého bádania a umenia (čl. 43 Ústavy), ktoré synergeticky pôsobia na realizáciu práv sociálneho zabezpečenia (čl. 39 Ústavy) a iné aspekty hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv, a to nielen pracujúcich v rezorte, ale aj tých, ktorí k produktom pracujúcich v sektore kultúry pristupujú a konzumujú ich, vyhlasujeme štrajkovú pohotovosť.

Obraciame sa týmto na vedenie Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, vládu Slovenskej republiky, predsedu vlády Slovenskej republiky a Národnú radu Slovenskej republiky a na prezidenta SR s nasledovnými požiadavkami:

Požiadavka 1:

Žiadame o zabezpečenie odborného a kompetentného riadenia rezortu kultúry a

bezodkladné zastavenie účelových a deštruktívnych zmien v tomto rezorte, tak, aby bola zabezpečená sloboda vedeckého bádania a umeleckej tvorby a spravodlivé a uspokojujúce podmienky pracujúcich bez priameho alebo nepriameho zastrašovania a vytvárania neslobodného a tvorivosti neprajného pracovného prostredia.

Požiadavka 2:

Žiadame o okamžité zastavenie ideologicky motivovanej cenzúry s ekonomickými dopadmi, ktoré sú  dôsledkami novelizácie Zákona o Audiovizuálnom fonde, Zákona o Fonde na podporu umenia, Zákona o múzeách a galériách a Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (predtým Zákona o Rozhlase a televízii Slovenska).

Požiadavka 3:

Žiadame o okamžitú finančnú stabilizáciu sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia, a to naprieč škálou zriaďovaných, nezriaďovaných inštitúcií i jednotlivcov*kýň, či už majú status zamestnancov s zamestnankýň, alebo SZČO. Žiadame, aby boli odmeny za vykonanú prácu v kultúrnych a umeleckých inštitúciách zriaďovaných štátom alebo samosprávami valorizované tak, aby to kompenzovalo mieru vysokej inflácie posledných rokov.

Kto inicioval a kto koordinuje Kultúrny štrajk?

  • Iniciačným momentom na vznik štrajkového hnutia sa stalo stretnutie širokej kultúrnej obce, ktoré sa na pozvanie Slovenského národného divadla uskutočnilo dňa 12. 8. 2024 v Novej budove SND na Pribinovej ul. v Bratislave.
  • Kultúrny štrajk na základe tejto výzvy koordinuje platforma Otvorená Kultúra!, ktorá združuje vyše 300 organizácií a približne 1 800 jednotlivcov*kýň z rôznych druhov umenia, kultúry a kreatívnych odvetví naprieč celým Slovenskom.

 Kto sa môže zapojiť do Kultúrneho štrajku?

  • Ľudia zamestnaní Ministerstvom kultúry SR a v kultúrnych organizáciách zriaďovaných Ministerstvom kultúry SR, 
  • Ľudia zamestnaní v kultúrnych organizáciách zriaďovaných mestami, obcami a samosprávou
  • Ľudia zamestnaní vo verejnoprávnych médiách a fondoch
  • Ľudia združení v odborových organizáciách pôsobiacich v obla