Rada prijala aktualizované opatrenia v oblasti rybolovu v severovýchodnom Atlantiku

Rada formálne prijala súbor aktualizovaných rybolovných opatrení v oblasti pôsobnosti Komisie pre rybolov v severovýchodnom Atlantiku (NEAFC).

Predmetným nariadením sa zavedú do práva EÚ nové pravidlá riadenia, ochrany a kontroly v oblasti pôsobnosti NEAFC, ako aj kontrolné opatrenia pre určité pelagické druhy v severovýchodnom Atlantiku, na ktorých sa dohodlo počas konzultácií s pobrežnými štátmi.

Týmto textom sa do jediného nariadenia zlučujú aj všetky opatrenia NEAFC, na ktoré sa predtým vzťahovali rôzne nariadenia.

Hlavné prvky aktualizácie

Nové opatrenia NEAFC zahŕňajú zmeny na zlepšenie kontroly operácií prekládky na mori, ako aj pravidlá týkajúce sa odpadu z plavidiel a vyťahovania strateného výstroja.

Podľa nového nariadenia sa na monitorovanie zariadení na vylodenie a spracovanie úlovkov budú používať kamerové a snímacie technológie. Bude sa to vzťahovať na vylodenia určitých pelagických druhov, ktoré presahujú 10 ton, ak sa v danom kalendárnom roku odváži viac ako 3 000 ton týchto populácií.

S celkovým cieľom zlepšiť udržateľnosť rybolovu sa do zoznamu druhov, v prípade ktorých je zakázané odhadzovanie alebo vypúšťanie úlovkov, doplnilo 22 druhov vrátane tresky škvrnitej, soley európskej a platesy veľkej.

S cieľom chrániť citlivé morské ekosystémy, ako sú hlbokomorské koraly a hubky, sa nariadením predlžuje zákaz rybolovu pri dne v určitých oblastiach do konca roka 2027.

Nariadenie sa okrem toho vzťahuje na vykonávanie určitých kontrolných opatrení týkajúcich sa lovu štyroch pelagických druhov v severovýchodnom Atlantiku, konkrétne makrely atlantickej, stavridy, tresky belasej a sleďa atlantického. Na týchto opatreniach sa v rámci konzultácií s pobrežnými štátmi dohodli EÚ, Faerské ostrovy, Grónsko, Island, Nórsko a Spojené kráľovstvo.

Kontext

NEAFC je regionálna organizácia pre riadenie rybárstva zodpovedná za riadenie rybolovných zdrojov, na ktoré sa vzťahuje Dohovor o budúcej viacstrannej spolupráci pri rybolove v severovýchodnom Atlantiku.

Opatrenia prijaté NEAFC sú záväzné pre jej zmluvné strany vrátane EÚ, s výnimkou v prípade námietok.