Fond obnovy: Rada schválila aktualizované národné plány Dánska, Litvy, Rakúska a Švédska

Rada prijala vykonávacie rozhodnutia, ktorými sa schvaľujú zmenené plány obnovy a odolnosti Dánska, Litvy, Rakúska a Švédska.

Tieto zmenené plány obnovy a odolnosti teraz obsahujú novú kapitolu REPowerEU. Prispeje to k urýchleniu prechodu týchto krajín na čistú energiu, k diverzifikácii ich dodávok energie a zlepšeniu ich energetickej efektívnosti.

Na financovanie zvýšených ambícií zakotvených vo svojich plánoch Dánsko, Litva a Švédsko požiadali o presun svojho podielu z pobrexitovej adaptačnej rezervy (BAR) do plánov v súlade s nariadením REPowerEU.

Podľa analýzy Komisie úpravy, ktoré predložili tieto členské štáty, nemajú vplyv na relevantnosť, účinnosť, efektívnosť ani koherentnosť ich plánov obnovy a odolnosti.

Dánsko

Dánsko predložilo zmenený plán obnovy a odolnosti, ktorý obsahuje novú kapitolu REPowerEU, 31. mája 2023.

Celkový finančný príspevok, ktorý má Dánsko k dispozícii, bude teraz predstavovať 1,63 miliardy EUR vo forme grantov. Dánsko nepožiadalo o úvery.

Tento upravený plán sa výraznejšie zameriava na zelenú transformáciu, pričom 69 % dostupných finančných prostriedkov (v porovnaní so 59 % v pôvodnom pláne) sa v ňom vyčleňuje na opatrenia na podporu cieľov v oblasti klímy.

Plán zostáva ambiciózny aj v digitálnej sfére, pričom sa na podporu digitálnej transformácie vyčleňuje 27 % celkových pridelených prostriedkov (nárast z 25 % v pôvodnom pláne).

Litva

Litva predložila upravený národný plán, ktorý obsahuje kapitolu REPowerEU, 30. júna 2023.

Tento upravený plán sa výrazne zameriava na zelenú transformáciu, pričom 37,4 % dostupných finančných prostriedkov sa v ňom venuje na opatrenia na podporu cieľov v oblasti klímy.

Plán má teraz hodnotu 3,85 miliardy EUR (2,3 miliardy EUR vo forme grantov a 1,55 miliardy EUR vo forme úverov), čo je takmer dvojnásobok pôvodného plánu obnovy a odolnosti. V revidovanom pláne Litvy sa takisto posilňujú jej digitálne ambície a sociálny rozmer.

Rakúsko

Rakúsko predložilo upravený národný plán, ktorý obsahuje kapitolu REPowerEU, 14. júla 2023.

Tento upravený plán sa výrazne zameriava na zelenú transformáciu, pričom 56 % dostupných finančných prostriedkov sa v ňom vyčleňuje na opatrenia na podporu cieľov v oblasti klímy. Plán je naďalej ambiciózny aj v digitálnej sfére a v sociálnom rozmere.

Na tento plán sa teraz poskytne 3,96 miliardy EUR vo forme grantov.

Švédsko

Švédsko predložilo upravený plán obnovy a odolnosti, ktorý obsahuje novú kapitolu REPowerEU, 14. júla 2023.

Tento upravený plán sa výrazne zameriava na zelenú transformáciu, pričom 43,6 % dostupných finančných prostriedkov sa v ňom vyčleňuje na opatrenia na podporu cieľov v oblasti klímy. Úroveň ambícií plánu sa mierne zvýšila v digitálnej sfére a jeho sociálny rozmer zostáva silný.

Príspevok EÚ na plán má teraz hodnotu 3,45 miliardy EUR vo forme grantov.

Kontext

Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti je program EÚ zameraný na rozsiahlu finančnú podporu v reakcii na výzvy, pred ktorými v dôsledku pandémie stojí európske hospodárstvo. Je ústredným prvkom NextGenerationEU, dočasného nástroja obnovy, ktorý Komisii umožňuje získavať finančné prostriedky na pomoc pri náprave bezprostredných hospodárskych a sociálnych škôd spôsobených pandémiou COVID-19.

Na to, aby členské štáty mohli využiť 724 miliárd EUR (v bežných cenách) z tohto nástroja, predložia Komisii plány obnovy a odolnosti s reformami a investíciami, ktoré plánujú zrealizovať do konca roka 2026.

K dnešnému dňu boli schválené všetky plány obnovy a odolnosti, bolo prijatých 39 žiadostí o platbu od 22 členských štátov a vyplatilo sa 174,7 miliardy EUR.

Nariadením 2023/241, ktoré sa týka novej kapitoly REPowerEU a je v platnosti od 1. marca 2023, sa finančné krytie Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti zvyšuje o 20 miliárd EUR vo forme nových grantov. Okrem toho môžu členské štáty do Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na financovanie opatrení REPowerEU dobrovoľne presunúť až 5,4 miliardy EUR z pobrexitovej adaptačnej rezervy. Táto suma dopĺňa existujúce možnosti prevodu vo výške 5 % z fondov politiky súdržnosti (až do výšky 17,9 miliardy EUR).

Očakáva sa, že v roku 2023 každý z 27 členských štátov postupne aspoň raz predloží zmeny svojho národného plánu obnovy a odolnosti s cieľom získať prístup k novým grantom REPowerEU, požiadať o dostupné úvery alebo zohľadniť aktualizované pridelené prostriedky z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.