Námorná bezpečnosť: Rada schválila revidovanú stratégiu a akčný plán EÚ

Rada schválila revidovanú stratégiu a akčný plán EÚ pre oblasť námornej bezpečnosti zamerané na riešenie bezpečnostných výziev na mori.

Stratégiu a sprievodný akčný plán prvýkrát prijala Rada v roku 2014, pričom akčný plán sa aktualizoval v roku 2018. Tieto dva dokumenty spolu poskytujú komplexný rámec na riešenie rôznych hrozieb a výziev v námornej oblasti, ako sú napríklad nezákonné činnosti, súperenie o prírodné zdroje a ohrozenie slobody plavby. Stratégia prispela k presadzovaniu správy morí založenej na pravidlách a posilnila medzinárodnú spoluprácu.

Cieľom revízie je zabezpečiť, aby EÚ mala k dispozícii širokú škálu účinných nástrojov na riešenie nových a meniacich sa bezpečnostných hrozieb a výziev vrátane narastajúceho strategického súperenia o energiu a zdroje v morských oblastiach pri EÚ a mimo nej, zhoršovania životného prostredia a hybridných a kybernetických útokov zameraných na námornú infraštruktúru. Revidovaná stratégia je rámcom, v ktorom EÚ môže prijať ďalšie opatrenia na ochranu svojich záujmov na mori a na ochranu svojich občanov, hodnôt a hospodárstva, a to aj vzhľadom na nevyprovokovanú a neodôvodnenú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine.

Aktualizáciou sa stratégia a jej akčný plán zosúladili aj s novšími politickými rámcami a nástrojmi EÚ, ako je napríklad Strategický kompas pre bezpečnosť a obranu.

Šesť strategických cieľov

Revidovaná stratégia námornej bezpečnosti EÚ a akčný plán, v ktorých sú zahrnuté príspevky členských štátov, boli vypracované na základe spoločného oznámenia Komisie a vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku uverejneného v marci 2023. Oznámenie nadväzuje na žiadosť Rady z roku 2021, aby sa posúdila potreba takejto aktualizácie.

Základom revidovanej stratégie je šesť strategických cieľov, ktoré sa v sprievodnom akčnom pláne premietli do približne 150 konkrétnych opatrení:

– Zintenzívniť činnosti na mori

Aby sa zintenzívnili činnosti na mori, EÚ plánuje organizovať cvičenia zamerané na námornú bezpečnosť vrátane každoročných cvičení námorníctva a pobrežnej stráže členských štátov a posilniť existujúce námorné operácie EÚ (Atalanta a Irini).

Cieľom je tiež rozvíjať ďalšie operácie pobrežnej stráže v európskych morských oblastiach a koordinovať prítomnosť námorných a vzdušných prostriedkov členských štátov v nových námorných oblastiach záujmu na základe koncepcie koordinovanej námornej prítomnosti.

Medzi ďalšie kľúčové opatrenia patrí zintenzívnenie boja proti nezákonným a neoprávneným činnostiam na mori, ako sú pirátstvo a ozbrojené lúpeže, organizovaná trestná činnosť vrátane prevádzania migrantov a obchodovania s ľuďmi a neoprávnený, nenahlásený a neregulovaný rybolov. Posilnia sa aj bezpečnostné inšpekcie námorných prístavov v EÚ.

– Spolupracovať s partnermi

V rámci revidovanej stratégie EÚ takisto plánuje zintenzívniť partnerstvá s podobne zmýšľajúcimi krajinami a s regionálnymi a medzinárodnými organizáciami, podporovať dialóg a najlepšie postupy a presadzovať na mori poriadok založený na pravidlách, najmä Dohovor OSN o morskom práve.

EÚ tiež v súlade s tretím spoločným vyhlásením o spolupráci medzi EÚ a NATO z januára 2023 zintenzívni spoluprácu s NATO v oblasti námornej bezpečnosti a nadviaže na doterajšie úspechy.

– Zaujať vedúce postavenie v informovanosti o námornej situácii

Pokiaľ ide o informovanosť o námornej situácii, dôraz sa bude klásť na lepší zber a výmenu informácií medzi rôznymi civilnými a vojenskými orgánmi zodpovednými za monitorovanie a dozor.

EÚ bude naďalej využívať a rozvíjať spoločné prostredie na výmenu informácií (CISE) a posilňovať sieť na výmenu informácií z oblasti námorného dozoru (MARSUR) s cieľom zlepšiť bezpečnosť výmeny informácií a koordináciu medzi vnútroštátnymi orgánmi a orgánmi EÚ v tejto oblasti.

Medzi ďalšie kľúčové opatrenia patrí integrácia vesmírnych riešení a zintenzívnenie dozoru pobrežnými a námornými hliadkovacími plavidlami s cieľom zvýšiť informovanosť o námornej situácii.

– Riadiť riziká a hrozby

V revidovanej stratégii sa kladie veľký dôraz aj na zlepšenie kolektívnej odolnosti a pripravenosti EÚ a jej členských štátov na zvládanie rôznych rizík a hrozieb v oblasti námornej bezpečnosti.

Kľúčovou líniou činnosti v rámci tohto cieľa je zvýšiť odolnosť a ochranu kritickej námornej infraštruktúry, ako sú plynovody, podmorské káble, prístavy, zariadenia na výrobu energie na mori a terminály LNG vo všetkých morských oblastiach v okolí EÚ, a zintenzívniť spoluprácu pri vypracúvaní regionálneho plánu pre dozor nad podmorskou infraštruktúrou a infraštruktúrou na mori.

Medzi ďalšie kľúčové opatrenia patrí vykonávanie pravidelných taktických námorných cvičení na úrovni EÚ zameraných na oblasti, ako sú ochrana prístavov a kybernetické a hybridné hrozby, a zlepšenie včasného varovania a strategického predvídania v súvislosti s účinkami zmeny klímy, ako sú napríklad zvyšovanie hladiny morí a prílivové vlny.

– Posilniť spôsobilosti

Ďalší strategický cieľ sa týka rozvoja civilných a vojenských spôsobilostí v oblasti námornej bezpečnosti, s prípadným zapojením priemyslu.

Medzi navrhované okruhy činnosti patria vypracovanie spoločných požiadaviek na hladinové a podmorské obranné technológie, budovanie interoperabilných bezpilotných systémov na monitorovanie kritickej námornej infraštruktúry a zintenzívnenie práce na niekoľkých projektoch stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO) súvisiacich s námornou bezpečnosťou.

– Vzdelávať a poskytovať odbornú prípravu

Cieľom stratégie je zabezpečiť vysokú úroveň špecializovaného vzdelávania, zručností a odbornej prípravy, keďže sú nevyhnutné na to, aby EÚ dokázala reagovať na súčasné a budúce výzvy v oblasti námornej bezpečnosti.

Niektoré z kľúčových opatrení v tejto oblasti sa zameriavajú na zručnosti potrebné na riešenie hybridných a kybernetických hrozieb a na realizáciu špecializovaných programov odbornej prípravy, na ktorých sa môžu zúčastňovať aj partneri z krajín mimo EÚ.

Ďalšie kroky

Po dnešnom schválení budú EÚ a členské štáty vykonávať revidovanú stratégiu a súvisiaci akčný plán v súlade so svojimi právomocami, pričom nadviažu na úspechy stratégie námornej bezpečnosti EÚ z roku 2014 a využijú existujúce nástroje a politiky v rámci celkových usmernení Strategického kompasu.

Vykonávanie stratégie sa vyhodnotí o tri roky v spoločnej správe o pokroku, ktorú vypracujú Komisia a vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.