Antigua a Barbuda, Belize a Seychely pridané do zoznamu nespolupracujúcich

Rada rozhodla o doplnení Antiguy a Barbudy, Belize a Seychel do zoznamu EÚ obsahujúceho jurisdikcie, ktoré nespolupracujú na daňové účely

 Zároveň sa tri jurisdikcie zo zoznamu vypustili: Britské Panenské ostrovyKostarika a Marshallove ostrovy.

Na zozname EÚ sa po týchto úpravách nachádza týchto 16 jurisdikcií:

  • Americká Samoa
  • Antigua a Barbuda
  • Anguila
  • Bahamy
  • Belize
  • Fidži
  • Guam
  • Palau
  • Panama
  • Rusko
  • Samoa
  • Seychely
  • Trinidad a Tobago
  • Ostrovy Turks a Caicos
  • Americké Panenské ostrovy
  • Vanuatu

Rada vyjadruje poľutovanie nad tým, že tieto jurisdikcie v daňových záležitostiach ešte nespolupracujú, a vyzýva ich, aby s cieľom vyriešiť zistené problémy zlepšili svoj právny rámec.

Zmeny v zozname

Tento zoznam EÚ obsahujúci jurisdikcie, ktoré nespolupracujú na daňové účely (príloha I), zahŕňa krajiny, ktoré sa buď nezapojili do konštruktívneho dialógu s EÚ o správe daňových záležitostí, alebo nesplnili svoje záväzky týkajúce sa vykonania potrebných reforiem. Cieľom týchto reforiem by malo byť splnenie súboru objektívnych kritérií dobrej správy daňových záležitostí, ktoré zahŕňajú daňovú transparentnosť, spravodlivé zdaňovanie a implementáciu medzinárodných noriem zameraných na predchádzanie narúšaniu základu dane a presunu ziskov.

Skupina pre kódex správania (zdaňovanie podnikov) ako orgán Rady, ktorý pripravuje aktualizácie zoznamu, úzko spolupracuje s medzinárodnými orgánmi, ako je Fórum OECD o škodlivých daňových praktikách (FHTP), s cieľom presadzovať dobrú správu daňových záležitostí na celom svete.

V tomto kole aktualizácie zoznamu EÚ Rada do zoznamu doplnila tri jurisdikcie: Antiguu a BarbuduBelize a Seychely. Všetky tri jurisdikcie majú podľa zistení nedostatky, pokiaľ ide o výmenu daňových informácií na požiadanie (kritérium 1.2).

Britské Panenské ostrovy boli zo zoznamu vypustené, pretože upravili svoj rámec pre výmenu informácií na požiadanie (kritérium 1.2), a budú opätovne hodnotené v súlade s normami OECD. Počas tohto prehodnotenia zostane táto jurisdikcia súčasťou prílohy II. Kostarika bola zo zoznamu vyradená, pretože zmenila škodlivé aspekty svojho režimu oslobodenia od dane z príjmov zo zdrojov v zahraničí (kritérium 2.1). Marshallove ostrovy boli zo zoznamu vyradené, pretože dosiahli významný pokrok pri presadzovaní požiadaviek hospodárskej podstaty (kritérium 2.2).

Dokument o aktuálnom stave (príloha II)

Rada okrem zoznamu jurisdikcií, ktoré nespolupracujú na daňové účely, schválila aj zvyčajný dokument o aktuálnom stave (príloha II), v ktorom sa hodnotí prebiehajúca spolupráca EÚ s jej medzinárodnými partnermi a záväzky týchto krajín reformovať svoje právne predpisy s cieľom dodržiavať dohodnuté normy dobrej správy v daňových záležitostiach. Cieľom tohto dokumentu je uznať prebiehajúcu konštruktívnu prácu v oblasti zdaňovania a podporiť pozitívny prístup spolupracujúcich jurisdikcií k uplatňovaniu zásad dobrej správy daňových záležitostí.

Z dokumentu o aktuálnom stave boli vypustené štyri jurisdikcie (príloha II).Jordánsko a Katar splnili svoje záväzky zmenou škodlivého daňového režimu. Montserrat a Thajsko splnili všetky svoje zostávajúce záväzky týkajúce sa podávania správ o zaplatených daniach podľa jednotlivých štátov.

Kontext

Zoznam EÚ obsahujúci jurisdikcie, ktoré nespolupracujú na daňové účely, bol vytvorený v decembri 2017. Je súčasťou vonkajšej stratégie EÚ v oblasti zdaňovania a jeho cieľom je prispieť k úsiliu, ktoré sa vynakladá na podporu dobrej správy daňových záležitostí na celom svete.

Jurisdikcie sa posudzujú na základe súboru kritérií, ktoré stanovila Rada. Uvedené kritériá zahŕňajú daňovú transparentnosť, spravodlivé zdaňovanie a vykonávanie medzinárodných noriem určených na predchádzanie narúšaniu základu dane a presunu ziskov. Predseda skupiny pre kódex správania vedie v prípade potreby s príslušnými medzinárodnými organizáciami a jurisdikciami politické a procesné dialógy.

Práca na zozname je dynamický proces. Od roku 2020 Rada aktualizuje zoznam dvakrát ročne. Ďalšia revízia zoznamu je naplánovaná na február 2024.

Zoznam sa uvádza v prílohe I k záverom Rady o zozname EÚ obsahujúcom jurisdikcie, ktoré nespolupracujú na daňové účely. Súčasťou záverov je aj dokument o aktuálnom stave (príloha II), v ktorom sa identifikujú spolupracujúce jurisdikcie, ktoré ďalej zlepšili svoje daňové politiky alebo prehĺbili súvisiacu spoluprácu.

Rozhodnutia Rady pripravuje skupina Rady pre kódex správania, ktorá je zodpovedná aj za monitorovanie daňových opatrení v členských štátoch EÚ.