Granadské vyhlásenie

My, vedúci predstavitelia Európskej únie, sme sa stretli v Granade, aby sme si pripomenuli začiatok procesu vymedzenia všeobecného politického smerovania a priorít Únie na nadchádzajúce roky a stanovenia strategického postupu na formovanie našej spoločnej budúcnosti v prospech všetkých.

Opätovne zdôrazňujeme pôvodný sľub európskeho projektu – zabezpečiť mier, stabilitu a prosperitu pre našich občanov – ktorý sa riadi našimi hodnotami a zásadami, základnými právami, demokraciou a právnym štátom.

Strategický program schválený v júni 2019 bol základom našich opatrení. Pandémia a útočná vojna Ruska proti Ukrajine otestovali našu odolnosť, pričom sa zdôraznilo, že je potrebné, aby Únia posilnila svoju zvrchovanosť, a zároveň nás doviedli k prijatiu významných rozhodnutí na ochranu našich občanov a našich hospodárstiev.

Po našom stretnutí vo Versailles sme konali rozhodne. Pod hrozbou energetického vydierania sme výrazne znížili svoju závislosť a diverzifikovali svoje zdroje. Vzhľadom na problémy s dodávateľskými reťazcami a medzinárodnú konkurenciu sme posilnili našu hospodársku základňu. Odhodlaní prevziať väčšiu zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť a obranu a pomôcť Ukrajine sme upevnili spôsobilosti Európy. Budeme podporovať Ukrajinu a jej ľud tak dlho, ako to bude potrebné. Tiež sme potvrdili, že budúcnosť našich ašpirujúcich členov a ich občanov je v Európskej únii.

Je potrebné urobiť viac. Dnes sme v Granade diskutovali o kľúčových prioritách a opatreniach potrebných pre silnú, dynamickú, konkurencieschopnú a súdržnú Európu v meniacom sa svete.

Na základe Strategického kompasu pre bezpečnosť a obranu posilníme našu obrannú pripravenosť a prostredníctvom rozvoja našej technologickej a priemyselnej základne budeme investovať do spôsobilostí. Zameriame sa na vojenskú mobilitu, odolnosť vo vesmíre, na boj proti kybernetickým a hybridným hrozbám a manipulácii s informáciami zo zahraničia v celej Únii. Ruská útočná vojna ešte viac zdôraznila silu transatlantických vzťahov.

Budeme pracovať na našej odolnosti a globálnej dlhodobej konkurencieschopnosti, pričom zaistíme, aby EÚ mala v tomto kľúčovom desaťročí všetky potrebné nástroje na zabezpečenie udržateľného a inkluzívneho rastu a vedúceho postavenia vo svete. Budeme riešiť zraniteľné miesta a posilňovať našu pripravenosť na krízy, v neposlednom rade v kontexte rastúcich klimatických a environmentálnych rizík a geopolitického napätia. Budeme predvídať potenciálne výzvy a využijeme príležitosti pre Úniu v rámci zelenej a digitálnej transformácie s cieľom zabezpečiť udržateľnosť nášho hospodárskeho modelu a na nikoho nezabudnúť. Zameriame sa najmä na energetickú efektívnosť a efektívne využívanie zdrojov, obehovosť, dekarbonizáciu, odolnosť proti prírodným katastrofám a adaptáciu na zmenu klímy.

Budeme pokračovať v našom úsilí vybudovať súdržnejší a prepojenejší jednotný trh založený na inováciách, zachovať jeho integritu, jeho štyri slobody, jeho sociálny rozmer a otvorenosť, zabezpečiť rovnaké podmienky a znížiť administratívnu záťaž, najmä pre MSP. Zabezpečíme prístup k cenovo dostupnej energii, zvýšime našu energetickú suverenitu a znížime vonkajšiu závislosť v iných kľúčových oblastiach, v ktorých EÚ potrebuje vybudovať dostatočnú úroveň kapacít na zaručenie svojho hospodárskeho a sociálneho blahobytu – ako sú digitálne a emisne neutrálne technológie, kritické lieky, ako aj udržateľné poľnohospodárstvo. Budeme investovať do výskumu a vzdelávania a do zručností budúcnosti a riešiť demografické výzvy. Posilníme naše postavenie priemyselnej, technologickej a obchodnej veľmoci, pričom sa osobitne zameriame na oblasti s vysokou pridanou hodnotou, v ktorých už máme konkurenčnú výhodu alebo sa môžeme stať priekopníkom.

Zintenzívnime spoluprácu s partnermi zo všetkých regiónov sveta s cieľom chrániť a posilniť medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ktorého jadrom je Organizácia Spojených národov, vnesieme väčšiu spravodlivosť do multilaterálneho systému a zabránime jeho ďalšej fragmentácii. Budeme mobilizovať a rozvíjať naše nástroje vonkajšej činnosti. V súčasnosti je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým spolupracovať pri posilňovaní a diverzifikácii našich dodávateľských reťazcov, podpore partnerských, obchodných a investičných dohôd, presadzovaní udržateľného rozvoja s cieľom splniť naše dohodnuté ciele v oblasti nulovej bilancie emisií, ako aj pri zlepšovaní pripravenosti na núdzové zdravotné situácie. Táto práca si vyžaduje aj oživenie svetového obchodu, v ktorom zohráva zásadnú úlohu WTO.

Rozširovanie je geostrategickou investíciou do mieru, bezpečnosti, stability a prosperity. Je hnacou silou zlepšovania hospodárskych a sociálnych podmienok európskych občanov a znižovania rozdielov medzi krajinami a musí posilňovať hodnoty, na ktorých je Únia založená. Pokiaľ ide o vyhliadky na ďalšiu rozšírenú Úniu, EÚ aj budúce členské štáty musia byť pripravené. Nádejní členovia musia zintenzívniť svoje reformné úsilie, najmä v oblasti právneho štátu, v súlade so zásadou zásluhovosti prístupového procesu a s pomocou EÚ. Únia musí zároveň položiť potrebné vnútorné základy a vykonať reformy. Stanovíme si dlhodobé ambície a spôsoby, ako ich dosiahnuť. Budeme sa venovať kľúčovým otázkam, ktoré súvisia s našimi prioritami a politikami, ako aj s našou schopnosťou konať. Tým sa posilní EÚ aj európska suverenita.