Rada aktualizovala svoje odporúčanie o skríningu rakoviny

Rada navrhuje nové odporúčanie týkajúce sa skríningu rakoviny s cieľom znížiť úmrtnosť na rakovinu, ako aj výskyt invazívnych druhov rakoviny.

Rakovina je závažným ochorením a hlavnou príčinou úmrtia v Európe. Odhaduje sa, že v roku 2020 bola v Únii diagnostikovaná rakovina u 2,7 milióna ľudí.

Vlastimil Válek, český podpredseda vlády a minister zdravotníctva

Rakovina je hroznou pohromou, ale nesmieme stratiť nádej a prestať proti nej bojovať. Skríningové programy na zistenie rakoviny v ranom štádiu predtým, ako sa u ľudí prejavia príznaky, môžu byť účinným nástrojom na poskytovanie najlepšej dostupnej liečby.

Vlastimil Válek, český podpredseda vlády a minister zdravotníctva

Skríning rakoviny pľúc, prostaty a žalúdka

Keďže predchádzajúce odporúčanie o skríningu rakoviny z roku 2003 bolo obmedzené na rakovinu prsníka, krčka maternice a hrubého čreva a konečníka, členské štáty sa dohodli, že rozšíria zameranie na:

  • rakovinu pľúc: krajiny by mali preskúmať uskutočniteľnosť a efektívnosť skríningu pomocou nízkodávkovej počítačovej tomografie. Osobitná pozornosť by sa mala venovať identifikácii vysokorizikových profilov a zameraniu sa na ne.
  • rakovina prostaty: vzhľadom na súčasný stav poznatkov a množstvo oportúnnych skríningov by krajiny mali vyhodnotiť uskutočniteľnosť a efektívnosť realizácie organizovaných programov
  • rakovina žalúdka: krajiny a regióny s vysokým výskytom rakoviny žalúdka a úmrtnosťou na ňu by mali zvážiť stratégie skríningu tejto rakoviny

Pokiaľ ide o rakovinu krčka maternice, v odporúčaní sa stanovuje, že členské štáty by mali zvážiť prispôsobenie veku a intervalov individuálnemu riziku na základe histórie očkovania proti ľudskému papilomavírusu (HPV) u jednotlivých osôb. HPV môže spôsobiť rakovinu krčka maternice (a iné druhy rakoviny).

Pokiaľ ide o rakovinu prsníka, v odporúčaní Rady sa navrhuje dolná veková hranica 45 rokov a horná veková hranica 74 rokov (popri odporúčanom skríningu mamografiou u žien vo veku 50 až 69 rokov).

Dôraz na vykonávanie

Keďže skríning rakoviny je len jedným prvkom, Rada tiež odporúča zabezpečiť primerané, včasné a doplnkové diagnostické a liečebné postupy pre osoby s pozitívnym skríningovým testom. Pri realizácii programov skríningu rakoviny by členské štáty mali zvážiť aj ľudské a finančné zdroje a svoje kapacity v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Toto zameranie na uskutočniteľnosť zavádzania programov skríningu rakoviny prichádza v kontexte pandémie COVID-19, ktorá narušila programy zamerané na podporu zdravia a prevenciu a negatívne ovplyvnila prístup k včasnej diagnostike a liečbe rakoviny.

Výhody a nevýhody skríningu

Skríning umožňuje odhaliť rakovinu v ranom štádiu, prípadne ešte skôr, ako sa choroba objaví alebo stane invazívnou. Liečba niektorých lézií potom môže byť účinnejšia a pacienti majú väčšiu šancu na vyliečenie.

Existujú však aj prirodzené obmedzenia, ktoré môžu mať negatívny vplyv na skrínovanú populáciu. Medzi tieto obmedzenia patria falošne pozitívne alebo falošne negatívne výsledky, nadmerná diagnóza a následná nadmerná liečba, ako aj riziká vyplývajúce zo skríningových a testovacích metód.

Kontext

V európskom pláne na boj proti rakovine z 3. februára 2021 bola oznámená podpora pre členské štáty, ktorej cieľom bolo pomôcť im zabezpečiť, aby sa do roku 2025 možnosť skríningu rakoviny prsníka, krčka maternice a hrubého čreva a konečníka ponúkla 90 % obyvateľov EÚ, ktorí spĺňajú podmienky. V pláne bola ohlásená aj revízia odporúčania Rady z roku 2003 o skríningu rakoviny.

Komisia na základe vedeckého stanoviska svojej skupiny hlavných vedeckých poradcov 20. septembra 2022 predložila návrh nového odporúčania o skríningu rakoviny.

Ďalšie kroky

Komisia na základe informácií poskytnutých členskými štátmi podá správu o vykonávaní programov skríningu rakoviny najneskôr do konca štvrtého roka odo dňa prijatia tohto odporúčania.