Rada s konečnou platnosťou schválila upravené pravidlá EÚ v oblasti normalizácie

Ministri EÚ s konečnou platnosťou schválili zmenu nariadenia o európskej normalizácii.

V tomto nariadení sa stanovujú postupy vypracúvania harmonizovaných noriem v rámci EÚ. Tieto harmonizované normy uľahčujú uvádzanie výrobkov na jednotný trh, a tým posilňujú konkurencieschopnosť EÚ.

Normy zabezpečujú, aby tovar a výrobky, ktoré používame, boli bezpečné. Normalizačné pravidlá EÚ zaisťujú túto bezpečnosť a umožňujú, aby boli pripravené na zelenú a digitálnu transformáciu. Prijatý pozmeňujúci návrh posilňuje zapojenie členských štátov do rozhodovacieho procesu v rámci európskych normalizačných organizácií a zabezpečuje plné dodržiavanie európskych hodnôt a základných práv najmä v oblasti nových digitálnych technológií.
Jozef Síkela, český minister priemyslu a obchodu

Pozmeňujúcim návrhom sa zavádzajú nové požiadavky na európske normalizačné organizácie (ESO) s cieľom zabezpečiť zapojenie vnútroštátnych normalizačných orgánov v EÚ a Európskom hospodárskom priestore. Posilnením úlohy národných zástupcov sa zlepší fungovanie európskych normalizačných organizácií a zvýrazní sa zastúpenie členských štátov v ich rozhodovacích procesoch.

Zmenou sa tiež zabezpečí presadzovanie európskych hodnôt pri tvorbe európskych noriem. Je to mimoriadne dôležité vzhľadom na prebiehajúcu digitálnu transformáciu.

Kontext

Hoci európske normy nie sú vždy viditeľné, sú nevyhnutné pre každodenný život a zohrávajú dôležitú úlohu na vnútornom trhu. Zabezpečuje sa nimi, aby výrobky ako hračky alebo domáce spotrebiče boli v súlade s právom EÚ a aby boli interoperabilné, bezpečné pre občanov a neškodili životnému prostrediu.

Harmonizované normy, ktoré na žiadosť Európskej komisie vypracovala jedna z európskych normalizačných organizácií, sú dobre zavedeným nástrojom na presadzovanie technickej zhody výrobkov. Normy sú prístupné na dobrovoľné, pritom však všeobecne rozšírené používanie zo strany výrobcov v celej Únii s cieľom spĺňať základné požiadavky na výrobky, ktoré sú vymedzené v práve EÚ.

Normy takisto pomáhajú zabezpečiť, aby európske výrobky a služby, ako sú batérie a umelá inteligencia, boli v súlade s pravidlami ochrany údajov a kybernetickej bezpečnosti a rešpektovali environmentálne a iné požiadavky.

Komisia 2. februára 2022 predložila návrh na zmenu nariadenia o normalizácii, ako aj novú stratégiu pre oblasť normalizácie, v ktorej sa stanovuje prístup EÚ k normám.

Rada 13. mája 2022 prijala pozíciu k navrhovanej zmene nariadenia o európskej normalizácii.

Rada a Európsky parlament sa 12. októbra 2022 predbežne dohodli na zmenenom nariadení o normalizácii.

Ďalšie kroky

Po dnešnom schválení pozície Európskeho parlamentu Radou je legislatívny akt prijatý.

Po podpísaní predsedníčkou Európskeho parlamentu a predsedom Rady sa uverejní v Úradnom vestníku Európskej únie a nadobudne účinnosť 20 dní po tomto uverejnení.