Rada dosiahla všeobecné smerovanie k podpore spoločného obstarávania

Rada sa dnes dohodla na všeobecnom smerovaní k návrhu nariadenia, ktorým sa posilňuje európsky obranný priemysel prostredníctvom aktu o spoločnom obstarávaní (EDIRPA).

Všeobecné smerovanie znamená, že Rada dosiahla politickú dohodu, na základe ktorej môže teraz začať rokovania s Európskym parlamentom.

Jana Černochová, ministerka obrany Českej republiky

Základom obrannej schopnosti každého štátu je silný a konkurencieschopný obranný priemysel. Posilnenie európskeho obranného priemyslu prostredníctvom aktu o spoločnom obstarávaní (EDIRPA) je jedným z nástrojov, ktorý môže pomôcť spoločnostiam lepšie predvídať výrobnú kapacitu s cieľom zabezpečiť najdôležitejšie zásoby pre ozbrojené sily. Pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine dokazuje, že v súčasnom dynamickom bezpečnostnom prostredí môže prežiť len dobre vybavená armáda. Som rada, že členské štáty dosiahli v tejto otázke dohodu.

Jana Černochová, ministerka obrany Českej republiky

Rada vo svojom všeobecnom smerovaní potvrdila návrh Komisie vyčleniť 500 miliónov EUR z rozpočtu EÚ na obdobie od nadobudnutia účinnosti nariadenia do roku 2024 s cieľom stimulovať opatrenia na riešenie najnaliehavejších a najkritickejších potrieb v oblasti výrobkov obranného priemyslu. Tieto opatrenia musí vykonávať konzorcium aspoň troch členských štátov

Všeobecným smerovaním Rady sa zabezpečuje, že z fondov EÚ sa budú financovať len tie opatrenia v rámci spoločného obstarávania, pri ktorých náklady na komponenty pochádzajúce z EÚ a jej pridružených krajín predstavujú aspoň 70 %. Vo všeobecnom smerovaní sa stanovuje aj niekoľko jasných podmienok oprávnenosti dodávateľov, subdodávateľov a výrobkov obranného priemyslu, a to všetko s cieľom posilniť konkurencieschopnosť európskej obrannej technologickej a priemyselnej základne.

Aby sa prostredníctvom EDIRPA mohli pružne riešiť krátkodobé naliehavé potreby, v pozícii Rady sa zohľadňuje rozšírenie existujúcej spolupráce v obrannom priemysle v transatlantickom kontexte a s inými podobne zmýšľajúcimi demokratickými krajinami.

Kontext a ďalšie kroky

Hlavy štátov alebo predsedovia vlád EÚ sa na neformálnom zasadnutí 11. marca 2022 vo Versailles zaviazali vzhľadom na nový geopolitický kontext, ktorý sa vyznačuje rastúcou nestabilitou, strategickou súťažou a zvýšenými bezpečnostnými hrozbami vrátane ruskej útočnej vojny proti Ukrajine, posilniť európske obranné spôsobilosti. Práve vojna ešte jasnejšie ukázala, že je nevyhnutné, aby sa existujúce nedostatky bezodkladne riešili.

Vo vyhlásení z Versailles sa predovšetkým uvádza, že členské štáty by mali výrazne zvýšiť výdavky na obranu, ďalej rozvíjať spoločné investície do spoločných projektov a spoločného obstarávania obranných spôsobilostí, podporovať inováciu a posilňovať a rozvíjať obranný priemysel EÚ vrátane MSP.

Európska komisia a vysoký predstaviteľ predložili 18. mája 2022 spoločné oznámenie s názvom Analýza nedostatku investícií do obrany a ďalší postup.

Členské štáty EÚ podľa údajov Európskej obrannej agentúry o obrane za rok 2020 investovali len 4,1 miliardy EUR do spoločného obstarávania obranného vybavenia (11 % ich celkových výdavkov), čo je 13 % zníženie v porovnaní s rokom 2019. V spoločnom oznámení sa poukázalo na to, že nedostatočné investície členských štátov do výdavkov na obranu viedli k nedostatkom v priemysle a spôsobilostiach v EÚ a najmä k nízkym úrovniam zásob obranného vybavenia.

Keďže Rada dospela k všeobecnému smerovaniu, môžu sa rokovania s Európskym parlamentom v rámci riadneho legislatívneho postupu začať hneď, ako Európsky parlament prijme pozíciu.