Rada sa dohodla na svojom mandáte na rokovanie o neakceptovaní ruských cestovných dokladov vydaných

Veľvyslanci pri EÚ sa dnes dohodli na mandáte na rokovanie s Európskym parlamentom o rozhodnutí o neakceptovaní ruských cestovných dokladov vydaných na Ukrajine a v Gruzínsku.

Veľvyslanci pri EÚ sa dnes dohodli na mandáte na rokovanie s Európskym parlamentom o rozhodnutí o neakceptovaní ruských cestovných dokladov vydaných na Ukrajine a v Gruzínsku.

Toto rozhodnutie je reakciou na nevyprovokovanú a neodôvodnenú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine a na prax Ruska spočívajúcu vo vydávaní ruských cestovných pasov obyvateľom okupovaných častí Ukrajiny. Nadväzuje aj na jednostranné rozhodnutie Ruska uznať nezávislosť gruzínskych území Abcházsko a Južné Osetsko v roku 2008.

Ruské cestovné doklady vydané v častiach Ukrajiny okupovaných Ruskom alebo na odtrhnutých územiach v Gruzínsku alebo osobám s pobytom v týchto regiónoch sa nebudú uznávať ako platné cestovné doklady na získanie víza alebo prekročenie hraníc schengenského priestoru.

Vít Rakušan, minister vnútra Českej republiky

Rusko svojou protiprávnou anexiou ukrajinských regiónov opäť preukázalo očividné nerešpektovanie medzinárodného poriadku založeného na pravidlách. Nikdy neuznáme porušovanie práv Ukrajiny a Gruzínska na nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť. EÚ stojí jednotne a rozhodne pri oboch krajinách, ako aj ich pri ich obyvateľoch.

Vít Rakušan, minister vnútra Českej republiky

Ruské cestovné doklady vydané v týchto regiónoch členské štáty EÚ už neuznávajú alebo sú v procese zavádzania ich neuznávania. Cieľom tohto rozhodnutia je stanoviť spoločný prístup, zabezpečiť riadne fungovanie vonkajších hraníc a spoločnej vízovej politiky a zaistiť bezpečnosť členských štátov EÚ.

Ďalšie kroky

Na základe uvedeného mandátu je predsedníctvo pripravené začať rokovania s Európskym parlamentom.

Kontext

Odkedy Rusko v marci 2014 protiprávne anektovalo Krymský polostrov, vydávalo obyvateľom Krymu ruské cestovné pasy. Táto prax sa v apríli 2019 rozšírila na časti Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré nie sú kontrolované vládou, a v júli 2022 nasledovali okupované časti Chersonskej a Záporožskej oblasti. Systematické vydávanie ruských cestovných pasov v týchto okupovaných regiónoch predstavuje ďalšie porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny.

EÚ opakovane čo najdôraznejšie odsúdila vojenské akcie Ruska na Ukrajine a vyjadrila plnú solidaritu s ukrajinským ľudom. Členské štáty EÚ dôrazne odmietli a jednoznačne odsúdili protiprávnu anexiu častí a území Ukrajiny zo strany Ruska, ako aj skutočnosť, že Rusko uznalo nezávislosť gruzínskych území Abcházsko a Južné Osetsko.

V reakcii na ruskú anexiu Krymu a najnovší vývoj ruskej útočnej vojny proti Ukrajine sa zaviedla séria individuálnych a hospodárskych sankcií. EÚ tiež v plnej miere pozastavila platnosť dohody o zjednodušení vízového režimu medzi EÚ a Ruskom.