Rada a Parlament zavádzajú naliehavé dočasné opatrenia týkajúce sa ukrajinských vodičských dokladov

V reakcii na nevyprovokovanú a neodôvodnenú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine sa Rada a Európsky parlament dohodli, že prostredníctvom naliehavého postupu zavedú osobitné a dočasné opatrenia týkajúce sa ukrajinských vodičských dokladov.

Legislatívny návrh súvisí s prijímaním ukrajinských utečencov a jeho cieľom je znížiť administratívne požiadavky, ktoré sa bežne uplatňujú na vodičov z tretích krajín pri vedení motorových vozidiel v rámci EÚ. Týmto inovačným opatrením sa zmierňuje administratívne zaťaženie ukrajinských utečencov, pokiaľ ide o vodičské doklady, a zároveň poskytuje harmonizovaný prístup počas trvania dočasnej ochrany.

Pre ukrajinských utečencov chceme zjednotiť a zjednodušiť uznávanie vodičských dokladov v členských štátoch. Dúfame, že sa tým ich každodenný život o niečo zjednoduší, kým sa táto neprijateľná vojna úplne neskončí.“

Jaroslav Zajíček, zástupca stálej predstaviteľky Českej republiky

Uznávanie a výmena vodičských preukazov tretích krajín sa neriadi pravidlami EÚ. Komisia predložila tento návrh, pričom uznala, že tento problém si vzhľadom na svoj rozsah a účinky v dôsledku vojny vyžaduje harmonizovaný regulačný rámec. Bude prísne naviazaný na dočasnú ochranu utečencov z Ukrajiny, ktorá bola pôvodne udelená rozhodnutím Rady zo 4. marca. Cieľ je dvojaký: na jednej strane prispieť k sociálnej a hospodárskej integrácii ukrajinských utečencov v členskom štáte prijatia; na strane druhej zachovať vysokú úroveň bezpečnosti cestnej premávky v Únii.

V nariadení sa stanovujú podmienky uznávania vodičských preukazov a kvalifikačných kariet vodiča vydaných Ukrajinou, predĺženie platnosti vodičských dokladov vydaných Ukrajinou, ktorých platnosť uplynula, postupy overovania v prípade stratených alebo odcudzených vodičských preukazov vydaných Ukrajinou, predchádzanie podvodom alebo falšovaniu, ako aj monitorovanie jeho vykonávania Komisiou.

Ďalšie kroky

Po dnešnom hlasovaní Európskeho parlamentu o pozmeňujúcich návrhoch, ktoré by Rada mohla podporiť, Rada čo najskôr pristúpi k prijatiu svojej pozície v rámci legislatívneho postupu. Z dôvodu naliehavosti tejto záležitosti toto nariadenie nadobudne účinnosť piatym dňom nasledujúcim po jeho uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie.

Kontext

Za prvých desať týždňov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022, opustilo Ukrajinu viac ako päť miliónov ľudí utekajúcich pred ozbrojeným konfliktom a hľadajúcich útočisko v susedných krajinách, väčšinou v Európskej únii. Európska únia už 4. marca 2022 konštatovala, že eviduje hromadný prílev vysídlených osôb z Ukrajiny a ponúkla im dočasnú ochranu. Vo vykonávacom rozhodnutí Rady (EÚ) 2022/382 zo 4. marca 2022 sa stanovujú kategórie osôb oprávnených získať štatút dočasnej ochrany alebo primeranej ochrany podľa vnútroštátneho práva. Dočasná ochrana zahŕňa aj právo na vydanie povolenia na pobyt na celé obdobie trvania ochrany, ako aj právo na prístup napríklad k ubytovaniu, školskému vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a k zamestnaniu. Povolenie na pobyt vydané jedným členským štátom znamená právo cestovať 90 dní na území Únie počas 180-dňového obdobia.

Vodičský preukaz uľahčuje jeho držiteľovi mobilitu a tým aj každodenný život, pretože mu umožňuje viesť motorové vozidlá na verejných komunikáciách. Vďaka tomu je možné zapojiť osoby so štatútom dočasnej ochrany alebo primeranej ochrany podľa vnútroštátneho práva do hospodárskych a sociálnych činností v ich novom prostredí.

Pravidlá a postupy týkajúce sa uznávania a výmeny vodičských preukazov tretích krajín sa v jednotlivých členských štátoch líšia okrem iného aj osobitnými ustanoveniami v ich vnútroštátnych právnych predpisoch alebo existujúcich dvojstranných dohodách uzatvorených medzi členskými štátmi a príslušnou treťou krajinou. V prípade osôb so štatútom dočasnej ochrany alebo primeranej ochrany podľa vnútroštátneho práva, ktoré majú platný vodičský preukaz vydaný Ukrajinou, je vhodné stanoviť harmonizovaný rámec uznávania vodičských preukazov na území Únie v období dočasnej ochrany.

Vo všeobecnosti platí, že osoby so štatútom dočasnej ochrany alebo primeranej ochrany podľa vnútroštátneho práva, ktoré sú držiteľmi platného vodičského preukazu vydaného Ukrajinou, by mali mať možnosť používať svoj vodičský preukaz na území EÚ počas celého obdobia dočasnej ochrany. Vzhľadom na dočasnú povahu ochrany by nemala existovať povinnosť výmeny ukrajinského vodičského preukazu za vodičský preukaz vydaný členským štátom. Tým sa výrazne zníži záťaž príslušných orgánov členských štátov, keďže inak by pravdepodobne museli vymeniť milióny ukrajinských vodičských preukazov. Zároveň nebudú musieť osoby so štatútom dočasnej ochrany alebo primeranej ochrany podľa vnútroštátneho práva ihneď absolvovať ďalšiu teoretickú a/alebo praktickú skúšku na získanie vodičského preukazu – často v cudzom jazyku – ani absolvovať lekársku prehliadku v členskom štáte ich prechodného pobytu.

Ako sa uvádza v akčnom pláne o koridoroch solidarity medzi EÚ a Ukrajinou, mal by sa uľahčiť prístup profesionálnych vodičov z Ukrajiny k zamestnaniu v Európskej únii vymedzením osobitných pravidiel týkajúcich sa vydávania osvedčení o odbornej spôsobilosti ukrajinským vodičom z povolania. Vzhľadom na všeobecne sa zvyšujúci nedostatok vodičov nákladných vozidiel by sa pri súčasnom zablokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov mali posilniť alternatívne logistické prepojenia medzi EÚ a Ukrajinou a zaručiť kontinuita v prístupe Ukrajiny na svoje vývozné trhy. Vodičské preukazy a osvedčenia o odbornej spôsobilosti majú zvyčajne obmedzenú platnosť. V čase vojny však Ukrajina pravdepodobne nebude schopná zabezpečiť administratívnu podporu potrebnú na obnovu týchto dokladov pre každého žiadateľa. V tejto mimoriadnej situácii by o predĺžení ich platnosti mohla rozhodnúť ukrajinská vláda. V takom prípade by Ukrajina mala o takomto predĺžení primerane informovať Úniu a členské štáty. Členské štáty by mali uznávať predĺženú platnosť ukrajinských vodičských preukazov, ktorá presahuje rámec ich oficiálnej platnosti, a to minimálne do skončenia obdobia dočasnej ochrany.

Na úteku pred vojnou často dochádza k strate alebo krádeži dôležitých dokladov, ako sú vodičské preukazy alebo osvedčenia o odbornej spôsobilosti, prípadne tieto doklady zostanú vo vojnových oblastiach a nie je možné ich rýchlo získať späť. V takýchto prípadoch by členské štáty mali mať po vykonaní overenia, napríklad vo vnútroštátnej elektronickej evidencii vodičský