Predbežná dohoda o novom právnom predpise EÚ o závažných cezhraničných ohrozeniach zdravia

Vyjednávači Rady a Európskeho parlamentu dnes našli spoločnú reč v súvislosti s návrhom nariadenia o závažných cezhraničných ohrozeniach zdravia.

Týmto textom sa posilňuje pripravenosť, dohľad, posudzovanie rizík, ako aj včasné varovanie a reakcia zo strany EÚ a členských štátov v prípade cezhraničných ohrození zdravia.

Nové pravidlá týkajúce sa cezhraničných ohrození zdravia

V novom právnom predpise o cezhraničných ohrozeniach zdravia sa stanovuje viacero opatrení na posilnenie rámca pripravenosti na krízy vrátane vytvorenia plánu EÚ pre prípady zdravotnej krízy a pandémie a národných plánov vypracovaných členskými štátmi. Plán EÚ bude obsahovať ustanovenia o výmene informácií medzi EÚ a jednotlivými štátmi, o včasnom varovaní a riadení rizík. Plány členských štátov budú obsahovať podobné informácie a členské štáty budú pri vypracúvaní svojich národných plánov spolupracovať navzájom a s Komisiou s cieľom zabezpečiť, aby ich plány boli v súlade s plánom Únie. Vytvorí sa tak súdržný a spoločný rámec pripravenosti a reakcie na krízy.

V znení sa takisto stanovuje, že Komisia môže uznať mimoriadnu situáciu v oblasti verejného zdravia na úrovni EÚ, čím sa aktivujú mechanizmy na monitorovanie nedostatku liekov alebo podpora zo strany Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Výbor pre zdravotnú bezpečnosť

Pokiaľ ide o Výbor pre zdravotnú bezpečnosť (HSC), vyjednávači Rady a Európskeho parlamentu sa zhodli, že HSC by mal zohrávať úlohu pri koordinácii činností Komisie a členských štátov pri vykonávaní nariadenia o cezhraničných ohrozeniach zdravia.

Rozhodli tiež, že výbor môže prijímať stanoviská a usmernenia k opatreniam reakcie na účely prevencie a kontroly ohrozenia zdravia. Ak má Výbor pre zdravotnú bezpečnosť hlasovať za prijatie svojich usmernení, hlasovanie sa rozhodne dvojtretinovou väčšinou.

Stresové testy, plánovanie a spoločné obstarávanie

Rada a Európsky parlament sa tiež dohodli, že:

  • Komisia uľahčí stresové testy s cieľom zabezpečiť fungovanie plánu pripravenosti a reakcií EÚ a podľa potreby tento plán aktualizuje,
  • na základe informácií od členských štátov Komisia vypracuje správy o plánovaní ich reakcií na zdravotné krízy. Prehľad odporúčaní uvedených v týchto správach sa zverejní.
  • Komisia a členské štáty sa budú môcť zapojiť do spoločného obstarávania zdravotníckych protiopatrení. Rozhodnutie členských štátov zúčastniť sa na takýchto nákupoch sa prijme na základe vopred poskytnutých informácií a za podmienok dohodnutých s Komisiou.

Kontext a ďalšie kroky

Tento návrh nariadenia je súčasťou širšieho balíka návrhov týkajúcich sa zdravotnej únie. Balík, ktorý Európska komisia predložila 11. novembra 2020, pozostáva z troch legislatívnych návrhov: okrem návrhu nariadenia o cezhraničných ohrozeniach zdravia zahŕňa aj návrh na silnejší mandát pre Európsku agentúru pre lieky (EMA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Revízia mandátov agentúry EMA a ECDC už bola ukončená. Tento balík doplnilo v septembri 2021 vytvorenie nového Úradu pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA), ktorého úlohou je zabezpečiť dodávky zdravotníckych protiopatrení pred zdravotnou krízou a počas nej.

V rámci Rady sa predbežná politická dohoda, ktorá sa dnes dosiahla, najprv predloží na schválenie Výboru stálych predstaviteľov. Potom sa začne formálny postup prijímania.