ZELENSKÉHO BOJ PROTI KORUPCII. AKÁ BOLA CESTA UKRAJINY PRED RUSKOU TOTÁLNOU VOJNOU?

Populista Volodymyr Zelenskyj v čele Ukrajiny, ktorého tragédia na Východe pretvorila na lídra svetového formátu, mal pred ruskou totálnou vojnou veľké sny. Jedným z nich bolo potieranie korupcie.

Pre počiatočné obdobie Zelenského prezidentstva boli charakteristické personálne zmeny. Časť novej vlády nebola odborne pripravená niektorí členovia vlády, ktorí sa snažili mať "vlastnú tvár" a nie vždy súhlasili s postupom prezidenta, boli zo štátnej správy vyradení. Vedúcim prezidentskej kancelárie sa stal Andrij Bohdan, bývalý právnik Ihora Kolomojského, čo nepriamo naznačovalo závislosť nového prezidenta na tomto oligarchovi, ktorú obe strany popierali.

Tento text je úryvkom z pripravovanej knihy Ukrajina v plameňoch. Podporte ju, alebo si ju predobjednajte v češtine na tomto linku

Toto vymenovanie vyvolalo zmiešané reakcie nielen v krajine, ale aj v zahraničí. Onedlho bol Andrij Bohdan nahradený prezidentovým poradcom Andrijom Jermakom, ktorý mal na starosti riešenie konfliktu v Donbase a vzťahy s Ruskom, čo neskôr poslúžilo ako základ pre obvinenie zo spolupráce s Ruskom. Zelenskyj tiež vymenil šéfov ukrajinských regionálnych správ a vymenoval do nich ľudí blízkych strane Sluha ľudu alebo sebe.

Rovnako ako predchádzajúci prezidenti aj nový prezident začal ťaženie proti korupcii, dal antikorupčnému úradu NABU nové právomoci, vrátane spolupráce s podobnými zahraničnými štruktúrami, a menoval nové vedenie Služby bezpečnosti Ukrajiny. Poveril ich, aby dôrazne bojovali proti pašovaniu, stíhali zločincov a väznili za spáchané trestné činy tak, "aby celý svet videl, že sme začali budovať Ukrajinu s čistým štítom".

V snahe budovať Ukrajinu s čistým štítom Zelenskyj inicioval sériu zákonov, ktoré následne prijala Najvyššia rada, napríklad zákon o osobitnom postupe pri odvolaní ukrajinského prezidenta z funkcie a zákon o trhu s poľnohospodárskou pôdou. Ten zrušil moratórium na predaj pôdy, pričom privatizácia štátnej pôdy bola zakázaná. Boli tiež prijaté zákony o legalizácii hazardných hier a o legalizácii ťažby jantáru.

Zelenskému sa podarilo splniť sľub zrušiť imunitu poslancov a zaviesť ich predčasné odvolávanie a tresty za neúčasť v parlamente. Návrh zákona o zrušení imunity ľudových poslancov bol schválený v druhom čítaní a z článku 80 ústavy boli vypustené odseky, podľa ktorých majú poslanci zaručenú imunitu a nemôžu byť trestne stíhaní bez súhlasu Najvyššej rady. Imunita poslancov bola zrušená k 1. januáru 2020.

Po začatí skutočného boja proti korupcii Zelenskyj požadoval návrat trestnej zodpovednosti za nezákonné obohatenie a vytvorenie nástroja pre občianskoprávnu konfiškáciu neoprávnene nadobudnutého majetku úradníkov. Trestný zákonník bol (na žiadosť MMF) novelizovaný a doplnený o príslušné paragrafy stanovujúce trest odňatia slobody od 5 do 10 rokov so zbavením práva zastávať určité funkcie alebo vykonávať určité činnosti až na 3 roky. Neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou boja proti korupcii bolo prijatie tzv. antioligarchických zákonov.

V marci 2021 Zelenskyj oznámil začatie deoligarchizácie nielen prostredníctvom trestného konania, ale aj vytvorením transparentného systému pre podnikanie a voľnú hospodársku súťaž. V parlamente predložil zákon, ktorý má zabrániť hrozbám zo strany oligarchov a vytvoriť register oligarchov na základe troch kritérií: spolupráca s poslancami a úradníkmi, výška majetku a mediálnych väzieb.

 

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope