7 otázok a odpovedí, o ktorých by ste mali pred spustením PPC kampane vedieť

Internetový marketing je v dnešnom svete pre viaceré, ak nie všetky firmy veľmi dôležitý.

Za jeho úspechom sa skrýva jednoduchosť nastavenia, aplikácia do praxe a prispôsobenie meniacim sa podmienkam. V procese používania daného marketingového nástroja sa ale môžu vyskytnúť rôzne zvláštnosti, ktoré vedia celý proces propagácie skomplikovať.

Avšak, poznaním základných a najdôležitejších otázok a odpovedí by ste sa mali týmto a iným nepríjemným situáciám po spustení úspešnej PPC kampane vyhnúť. Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.

Čo je kontextová reklama?

Kontextová alebo PPC reklama sa zobrazujú ako odpoveď na konkrétnu požiadavku používateľa vo vyhľadávači, ako aj na tematických stránkach, ktoré sú súčasťou reklamnej siete. Reklamy sa zobrazujú vo výsledkoch vyhľadávania na základe konkrétnych kľúčových slov, ktoré používateľ zadá.

Aký je rozdiel medzi kontextovou reklamou a propagáciou webovej stránky?

PPC reklama poskytuje možnosť v krátkom čase prilákať potenciálnych zákazníkov na webovú stránku spoločnosti. Nárast návštevnosti stránky sa sleduje ihneď po spustení reklamy. Propagácia vo vyhľadávači (SEO) si vyžaduje niekedy aj viac ako šesť mesiacov a výsledky vidieť  neskôr.

Platobným modelom pre kontextovú reklamu je platba za kliknutie, z čoho je odvodený aj jej názov Pay Per Click – inzerent teda platí iba za kliknutia na reklamu, nie za zhliadnutia. Pri propagácii vo vyhľadávačoch platíte väčšinou konkrétnym špecialistom, ktorí sa o jej riadenie starajú.

Čo je CTR a čo ho ovplyvňuje ?

CTR (Click Through Ratio) vyjadruje pomer počtu kliknutí na reklamu k počtu zobrazení. Inak povedané, sleduje sa tým miera prekliknutia. Ak sa reklama napríklad zobrazila 1 000-krát a má 20 kliknutí, potom bude CTR 2 %.

Čo je to konverzia?

Konverzný pomer ukazuje, aké percento návštevníkov vašej stránky ne nej nakúpilo. Napríklad 250 ľudí prišlo na stránku z dôvodu zaujímavej reklamy, z toho 10 si objednalo, čo znamená, že konverzný pomer reklamy je 4 %.

Ako zistiť účinnosť PPC reklamy?

Ak chcete určiť efektívnosť každej reklamnej kampane, teda aj tej na stále dôležitých sociálnych sieťach, musíte začať od stanovených úloh. Najčastejšie ide o predaj produktov alebo služieb. To znamená, že efektívnosť by mala byť viazaná na hlavné ukazovatele úspešnosti spoločnosti. Môže to byť napríklad počet žiadostí o produkt alebo službu, ktoré prišli od zákazníkov, ktorí zavolali na telefónne číslo uvedené v inzeráte.

Je obmedzený rozpočet problém?

Kontextová reklama je presne to, čo je potrebné na prilákanie potenciálnych zákazníkov s obmedzeným rozpočtom, pretože vaše peniaze budú vynaložené výlučne na prechod používateľov na vašu stránku, nebudete plytvať. Samozrejme, treba si k tomuto účelu vybrať odborníkov, ktorí poznajú všetky zložitosti nastavenia PPC reklamy, distribuujú a minimalizujú náklady a kvalitne zrealizujú celú reklamnú kampaň.

Ako je to s cenu za kliknutie

Cena za kliknutie závisí od mnohých faktorov: konkurencia v odvetví, iné reklamy, kľúčové slová, relevantnosť stránky atď. Ceny (za kliknutie) sa neustále menia, pretože vyhľadávače majú svoj aukčný systém na určovanie ponúk. Okrem toho majú rôzne žiadosti a požiadavky rôzne náklady. Preto je to veľmi individuálne a vždy závisí od konkrétnej situácie. S PPC reklamou však vidíte okamžité výsledky pri minimálnych nákladoch. Najlepšie ale urobíte, ak sa o tom presvedčte v priamo v praxi.