Poznáme 3 druhy tonerov. Ktorý z nich si máme vybrať?

Tlačiareň vám prestala tlačiť a vy ste sa najskôr preľakli, či sa niečo nepokazilo. Našťastie nie.

Minul sa toner, ktorý sa dá jednoducho vymeniť. Prídete do obchodu s tlačiarňami a tonermi a môžete byť nemilo prekvapení, keď zistíte koľko druhov tonerov máte na výber. Aké sú výhody jednotlivých tonerov a ktorý je najlepší pre vašu tlačiareň?

Náplne do tlačiarne sa dajú vyrobiť tromi spôsobmi:

  1. Originálne

Tento typ tonerov je prevažne vyrábaný tou istou firmou, ktorá vyrobila aj tlačiareň, ktorú máte. Ak si kúpite originálny toner, máte istotu, že bude do vašej tlačiarne pasovať.

Sú kvalitné?

Práve preto, že výrobcom je tá istá firma, ktorá vyrobila tlačiareň, môžete si byť istí, že kvalita originálneho toneru je veľmi vysoká. Toner je však stále vec, preto je samozrejmé, že sa občas vedia pokaziť. V tom prípade môžete daný problém riešiť reklamáciou priamo u výrobcu.

Sú drahé?

Originálne tonery sú väčšinou drahšie než ostatné dva typy, práve preto, že sú nové a kvalitné.

  1. Repasovane

Iným slovom renovované tonery sú tonery, na ktorých výrobu už bol použitý minutý toner. Starý toner bol vyčistený, pokazené diely boli vymenené a samotná kazeta sa naplní novým práškom.

Sú kvalitné?

Môžu byť. Záleží od toho, či predajca robí svoju prácu poctivo. Dôležitý je materiál a postup, ktorým sa predajca pri oprave riadil.

Sú drahé?

Repasované tonery sú lacnejšie než originálne. Povedzme, že máte doma toner Samsung. Nechcete si kúpiť nový, tak si radšej kúpite repasovaný. Vyjde vás oveľa lacnejšie ale kvalita nebude taká vysoká, ako pri originálnom toneri.

  1. Kompatibilne

Takýto typ tonera sa často označuje aj ako neoriginálny. Je vyrobený z nových dielov rôznymi výrobcami.

Sú kvalitné?

Môžu byť. Sú však medzi nimi veľké rozdiely. Dôraz sa kladie na kvantitu, a preto sa môže stať, že si kúpite najlacnejší toner, ktorý však bude mať veľa výrobných chýb.

Sú drahé?

Tonery takéhoto typu sú k nám distribuované najmä z Ázie, z Číny, kde je kladený dôraz na nízku cenu. Na internete preto nájdete kompatibilné tonery za skutočne nízku cenu. Na druhú stranu, ak si kúpite kvalitný toner, nebudete ľutovať.