Muž bez tváre František Hodorovský: Nikto ho nevidel, ale pozná ho každý

František Hodorovský už roky víri vodu slovenského biznisu. Sponzor SMERu ovládol cestovný ruch a teraz mieri na stavebníctvo.

Vždy mal blízko k politikom. Už na začiatku deväťdesiatych rokov sa preto výrazne zapájal do privatizačných aktivít.

Nie vždy ako nový majiteľ, ale s istotou ako človek, ktorý ťahá za nitky. Jeho špecialitou boli a sú kúpy firiem v problémoch. Práve tak naštartoval svoju investorskú kariéru.

Ako predseda Dozornej rady Slovenskej kreditnej banky rozhodoval o jej smerovaní v čase, keď na ňu štát kvôli problémom uvalil nútenú správu.

Štedrá Jahnátkova dotácia

Ako sa neskôr objavilo v médiách, ešte predtým ako sa do zlej finančnej kondície dostala, poskytla vysoké pôžičky viacerým firmám. Šlo o neslávne známe spoločnosti Chirana-Prema Stará Turá, Slovenské lodenice Komárno, či OFZ Istebné.  Asi by bolo naivné predpokladať, že za napojením firiem na Františka Hodorovského stála iba náhoda.

Po zisku kapitálu následne roky skupoval rôzne tatranské hotely, či zariadenia cestovného ruchu. Často v nich nevystupoval ako majiteľ, ale ako investor, ktorý poskytol finanćnú injekciu v čase, kedy sa prevádzkovateľovi nedarilo.

Jeho meno bolo priamo spájané až s prípadom štátnej dotácie pre spoločnosť Orava Skipark. V rozpore s pravidlami ministerstva hospodárstva vtedy Ľubomír Jahnátek poskytol firme štedrú 3,32 milióna eurovú dotáciu na rozvoj lyžiarskeho strediska Kubínska Hoľa. Celý proces schvaľovania štátnej pomoci prebehol nezvyčajne rýchlo a nebol pripustený k pripomienkovaniu.

V roku 2005 kúpil František Hodorovský známy aquapark Tatralandia. Od bývalých majiteľov ho získal zase v čase, kedy firmu pohltili dlhy a banky, ktoré jej poskytli úvery si začali uplatňovať záložné právo.

Pred tromi rokmi sa Tatralandia stala súčasťou TMR, firmy ovládanej akcionármi J&T. Hodorovský sa vďaka obchodu stal akcionárom TMR.

Minulý rok spravil Hodorovský rozhodnutie vstúpiť do stavebníckeho biznisu. Najprv údajne ovládol spoločnosť TSS Grade. Firme na hrane krachu bol následne odklepnutý nezvyčajne zhovievavý reštrukturalizačný plán, ktorý jej prikazuje splatiť iba 15 percent dlžnej čiastky. Zatiaľ čo subdodávatelia TSS Grade krachujú tak firma funguje ďalej. Nielenže neprepúšťala, ale od vlády dostala ďalšie veľké zakázky.

Odpor bánk

Známa história podnikateľa sa mu však vypomstila pri minuloročnom pokuse ovládnuť lídra stavebného trhu Doprastav, ktorý bol takisto na kolenách. Po tom, čo Hodorovský firmu odkúpil, banky Doprastavu zmrazili účty. Odmietali financovať úvery a donútili podnikateľa so zlým renomé odovzdať svoj obchodný podiel v Doprastave pôvodným majiteľom.

To však Hodorovského neodradilo. Tento rok bol spájaný s problémami Širokého Váhostavu. Aj tu sa vraj pokúšal dostať sa prostredníctvom finančnej injekcie zadĺženej firme k podielu na jej biznise.

Čo sa politiky týka, je Hodorovský spájaný s podporou SMERU SD, pričom má patriť medzi kľúčových mecenášov strany. Zlé jazyky ale hovoria, že sa k podpore Roberta Fica začal stavať rezervovanejšie a preto hnutiu pribúdajú na výplatnej páske nové mená.

Zaujímavoťou je, že tvár Františka Hodorovského dlhé roky verejnosť nepoznala. Internet, sociálne siete ani médiá jeho fotografiou nedisponovali. Prvá sa objavila až minulý rok v týždenníku Trend.  

 

 

Čítajte viac:

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Ficov priateľ Miroslav Výboh – zbrojár, lobista, spojka

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

Tomáš Chrenek: Oceliar s noblesou francúzskeho bohéma skrýva démona v energetike