Štát vlani vydal 610 diplomatických pasov. Presnú evidenciu neprezrádza

Diplomatické pasy dostávajú stovky slovenských občanov ročne. Štát nevie odpovedať na otázku, koľko privilegovaných ľudí pas drží.

Zatiaľ čo v roku 2017 bolo vydaných 717 diplomatických pasov, v roku 2018 610. Počty vydaných pasov, znamenajú počet pasov, ktoré boli vydané v danom roku. Môže ísť o nového žiadateľa, o opakovanú žiadosť po skončení platnosti predchádzajúceho dokladu alebo žiadosť o nový pas z titulu zmeny funkcie držiteľa pasu.

„Diplomatický pas sa vydáva na obdobie výkonu funkcie, alebo na čas nevyhnutný na splnenie určených úloh. Diplomatický pas sa vráti ministerstvu po uplynutí jeho platnosti alebo z dôvodu pominutia dôvodu na jeho vydanie, teda po skončení výkonu funkcie alebo po splnení úlohy, v súvislosti s plnením ktorej bol diplomatický pas vydaný,“ uvádza pre Biztweet tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Kto a ako sleduje skutočnosti vedúce k oprávneniu používať diplomatický pas však nie je jasné. Ministerstvo zahraničných vecí eviduje počet preukazov vydaných za určité obdobie. Nevedie však evidenciu o tom, koľko diplomatických pasov je v jednej chvíli platných.

„Požadované štatistické údaje nemáme k dispozícii. Keďže pasy fyzicky nevydáva MZVEZ ale MV SR (ministerstvo vnútra pozn. redakcie),“ odkazuje tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Čítajte aj:

Globálny pakt o migrácii spája populistov. O čo ide?

Európska banka investuje na Slovensku 40 miliónov

VšZP má vlastné call centrum

Pri otázke smerovanej na ministerstvo vnútra však novinár nezmúdrie. Ministerstvo vnútra zase odkazuje, že evidenciu vedie ministerstvo zahraničných vecí.

„Podľa zákona orgány, ktoré cestovné doklady vydávajú (teda v prípade diplomatických pasov MZV a EZ SR) vedú evidenciu cestovných dokladov. A tiež sú kompetentní zodpovedať otázky k podmienkam splnenia,“ odpovedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Jedno z ministerstiev teda nevie, že má štatistiku viesť a zjavne sa problémom prípadného nadužívania diplomatických pasov nezaoberá.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope