Skupina PSJ vstupuje na Slovensko

Skupina PSJ převzala příslušná aktiva jedné z největších tuzemských společností v oblasti dopravních staveb - ALPINE Bau CZ. Získala i Alpine Slovakia

Skupina PSJ dosáhla významného momentu v procesu rozšiřování portfolia svých aktivit. V těchto dnech převzala příslušná aktiva jedné z největších tuzemských společností v oblasti dopravních staveb - ALPINE Bau CZ. Prostřednictvím tohoto kroku zároveň získala kontrolu nad její dceřinou firmou ALPINE SLOVAKIA a též finanční účast v ostravské firmě SILASFALT, které se zabývá produkcí asfaltových směsí.

Skupinu PSJ rozšířily společnost ALPINE Bau CZ, ALPINE SLOVAKIA a SILASFALT. Tyto firmy v uplynulém roce pracovaly se souhrnným obratem 1,84 miliard korun a v součtu disponovaly 641 pracovníky. Transakci s platností od 1. července 2014 oficiálně stvrdil verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a akvizici posvětil též Protimonopolní úřad Slovenské republiky.

Součástí akvizice je také licence, která po dobu patnácti let umožňuje výhradní použití ochranné známky „ALPINE“ pro český a slovenský trh. Po stejnou dobu platí nevýhradní licence pro Ruskou federaci, Bělorusko, Ukrajinu, Kazachstán a Ázerbájdžán, kde Skupina PSJ hodlá využít silného potenciálu značky „ALPINE“ z pohledu technologického zvládnutí dopravních staveb a právě v tomto segmentu trhu se významně prosadit v těchto teritoriích.

„České firmy se dlouhodobě potýkají s nepříznivým vývojem na stavebním trhu. Akciová společnost PSJ se na tuto situaci zareagovala strategickým rozhodnutím, které sleduje vytvoření silné víceoborové skupiny firem. Tento krok nám do určité míry umožňuje lépe rozprostřít rizika a vyvažovat fungování společnosti v případě propadů některé ze specializací. Nadále chceme být dobrým partnerem privátních investorů v pozemním stavitelství, vytvářet prostor pro vlastní kvalitní developerské projekty, prosazovat se na zahraničních trzích a vedle toho jsme v poslední době rozšířili rozsah aktivit Skupiny PSJ. Ke společnostem PSJ Hydrotranzit (produktovody a velkokapacitní nádrže), D.I.S. (infrastruktura) a EKOKLIMA (technika prostředí a zdravotechnické instalace) v poslední době přibyly firmy Inovat SE (elektroinstalace) a SCF SERVIS (facility managment). Těší mne, že jsme nyní oficiálně završili akvizici ALPINE Bau CZ, čímž jsme dosáhli výrazného posílení v oblasti dopravních staveb. Zároveň však stojíme před velkou výzvou, jak začlenit novou společnost do Skupiny PSJ, zajistit její zakázkovou naplněnost pro roky 2015 a 2016, prosadit výrobní kapacity značky ALPINE též na východních trzích a optimálně využít velkého potenciálu pracovníku,“ okomentoval aktuální kapitálový vstup PSJ Ing. František Vaculík, generální ředitel a předseda představenstva akciové společnosti.

„Jsem přesvědčen, že spojení PSJ a ALPINE je a bude přínosné pro obě strany. PSJ je uznávaným a finančně silným hráčem na českém stavebním trhu. Na druhou stranu ALPINE Bau CZ přináší do Skupiny PSJ mnoho zkušeností, zejména z oblasti dopravních staveb. Naším cílem je i nadále rozvoj společnosti a být platným členem Skupiny PSJ,“ vyjádřil se Peter Russegger, jednatel společnosti ALPINE Bau CZ.

 

Čtěte také:

Když developer postaví nové sídliště. Finep pokračuje v budování Britské čtvrti

Metrostav zaplní dieru v strede Bratislavy bytmi. Dokončí Trinity

Prečo Kmotrík nemá Raču rád. Alebo, kedy arogancia naráža na hranice reality