Štát bude v spore s Bžánom zastupovať Taylor Wessing

MH Manažment bude v spore s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána zastupovať Taylor Wessing. Žaloba zrejme padne v januári 2018.

Rekordnú odmenu 17,6 milióna eur, ktorú štát vyplatil za zastupovanie v prípade majetkového sporu o prevádzku vodnej elektrárne Gabčíkovo, bude štátna firma MH Manažment žiadať korigovať prostredníctvom advokátov spoločnosti Taylor Wessing.

„Vzhľadom ku závažnosti problematiky, s ktorou už bola advokátska kancelária TaylorWessing oboznámená, pretože vypracovala právne analýzy, sa spoločnosť MH Manažment priklonila k možnosti zadať zákazku priamo,“ potvrdzuje pre Biztweet zástupkyňa MH Manažment Scarlett Filipovičová.

S Taylor Wessing je dohodnutá hodinová sadzba, nie tarifná ani podielová, ako bolo zvykom v doterajších vzťahoch štátu s inými právnickými kanceláriami. Podanie žaloby na výšku odmeny pre kanceláriu Radomíra Bžána predpokladá štátna akciovka v januári 2018.

Predmetom sporu, v ktorom právna kancelária advokáta Bžána uspela, bolo rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktoré konštatuje, že štátny podnik Vodohospodárska výstavba v roku 2006 nemal podpísať zmluvu na zabezpečenie prevádzky vodnej elektrárne Gabčíkovo so Slovenskými elektrárňami, ovládanými v tej dobe talianskou firmou Enel, ale namiesto toho mal usporiadať tender.

Ministerstvo hospodárstva na základe tohto verdiktu v roku 2015 prevzalo vodnú elektráreň. Bývalý majoritný akcionár, na ktorého tričko išli náklady súvisiace s kontroverzným krokom vlády sa potom obrátil na viedenskú arbitráž, kde po štáte žiadal odškodné vo výške 588,2 milióna eur. Neuspel.

Žiarivý úspech štátu však čoskoro zatienili informácie medializované prostredníctvom opozičných politikov. Právna kancelária patriaca Radomírovi Bžánovi, faktúrovala za víťazstvo v právnom zápolení 64 miliónov eur.

Čítajte aj:

Vedenie MH Manažment chce odstupné. Ministerstvo zvažuje zásah

Štátne odkupy podielov v strategických firmách postupujú pomaly

Štát prepíše pravidlá pre právne zastupovanie

Astronomická odmena a následný tlak verejnosti nakoniec nenechali chladným ani ministra hospodárstva Petra Žigu. Za nevýhodnú zmluvu na právne služby vinil vedenie štátnej firmy MH Manažment, ktoré vzápätí odvolal.

Radomír Bžán, spájaný s exministrom dopravy vládneho Smeru Jánom Počiatkom, na mediálnu búrku reagoval zmenou výšky požadovanej odmeny. Za víťazstvo v kauze Gabčíkovo razom požadoval "len" 17,6 milióna eur. Táto suma mu bola vyplatená, ale štát chce ďalšou žalobou jej výšku korigovať.

Zmluvu uzatváral ešte Fond národného majetku, v centrálnom registri zmlúv však nezverejnil prílohu, kde majú byť uvedené podmienky odmeny. Zmluvu s Bžánom podpísal vtedajší šéf fondu a bývalý poslanec Smeru Branislav Bačík. Ten do odvolania Žigom riadil aj nástupnícku organizáciu MH Manažment, ktorá platnosť zmluvy obhajovala. V reakcii na kontroverznú odmenu za Gabčíkovo vláda zvažuje uzákoniť stropový limit pre výšku budúcich odmien za externé právne služby.

Spor právneho zástupcu a štátu nakoniec pripravil štát aj o súdne trovy v spore o Gabčíkovo. „V prípade podania opravného prostriedku voči trovám konania v súčasnom štádiu spoločnosť MH Manažment doteraz neprijala záväzné rozhodnutie. Pre náročnosť, vysoké finančné náklady a neistý výsledok, však zrejme k odvolaniu nepristúpi,“ hovorí Scarlett Filipovičová.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope