Na eurofondoch sa dá zarobiť. Chybu robí neschopný štát

Poradenské agentúry pripravujú skoro 10 tisíc grantových projektov ročne. Poradenstvu k eurofondom sa darí hlavne vďaka nezvládnutej úlohe štátu.

Slovensko patrí v eurofondovom poradenstve medzi európskych rekordmanov. Poradenské agentúry využíva podľa agentúry Eurostat 8 z 10 eurofondových projektov pod Tatrami.

„Hlavným problémom na Slovensku je úplne absentujúca koordinácia a kontinuita v poskytovaní verejných informácií o eurofondoch. Za týmto účelom boli založené RRA (Regionálne rozvojové agentúry), CPRR (Centrá podpory regionálneho rozvoja v rámci akčných plánov pre rozvoj zaostalých regiónov), RPIC (Regionálne poradenské a informačné centra), Infobody v rámci programov INTERREG, REPIS (Regionálne environmentálne poradenské a informačné strediská), NPC (Národné podnikateľské centrum), aktuálne IPC (informačno-poradenské centrá) a ďalších x ministerstiev, agentúr a úradov VUC, ktoré majú na starosti informovanie o eurofondoch. Každá z nich fungovala, kým boli k dispozícii peniaze z technickej asistencie a potom zanikli,“ kritizuje pre Biztweet prístup štátu partner poradenskej agentúry Centire Tamás Szőke.

Podľa neho volia firmy poradenstvo súkromných agentúr aj preto, že personálne obsadenie štátnych poradenských inštitúcií nespĺňa štandardy, nakoľko úrady nedokážu zaplatiť kvalitných zamestnancov a fungujú v nich politické „trafiky".

Spoločnosť Centire, ktorá prevádzkuje portál grantexpert, sa snaží postupne rozširovať ponuku programov, pre ktoré je možné následne využiť služby expertov. V súčasnosti pripravuje projekty, alebo radí pri ich príprave v rámci všetných partnerských programov pre roky 2014 – 2020 – teda všetky národné operačné programy financované z eurofondov. Ako hovorí partner firmy, gro klientov tvoria hlavne malí a strední podnikatelia. Firma paradoxne ponúka poradenstvo aj pre samosprávy, neziskovky, či akademické subjekty.

„Okrem spracúvania projektov pre klientov nezávislými odborníkmi sa zároveň snažíme o edukáciu záujemcov o granty. V tomto smere sme už realizovali niekoľko školení pod názvom „projektové Fabriky“. Ide o program, v rámci ktorého si žiadatelia o granty môžu napísať svoj projekt pod vedením skúsených lektorov. Na rozdiel od jednodňových školení, účastníci programu dostávajú individuálnu spätnú väzbu na svoj projekt vo viacerých kolách a po úspešnom zvládnutí programu odchádzajú s hotovou projektovou žiadosťou,“ popisuje aktivity Centire Tamás Szőke.

Čítajte aj:

Slovensko má stopnuté eurofondy. Audit Bruselu ukázal chyby

Peniaze za zastavené eurofondy Kažimír tak skoro neuvidí

Penta chce rozšíriť letisko pri Prahe. Získala ďalšie povolenie

Na úspechy súkromníkov sa snaží reagovať štát, ktorý otvára informačno-poradenské centrá. Má ích byť celkovo šesť a majú pokryť dopyt po informáciách o eurofondoch vo všetkých regiónoch Slovenska.

Nárok na bezplatné poradenstvo majú všetci občania, fyzické i právnické osoby. V poradenskom centre sa dozvedia o aktuálnych výzvach a všetko o možnostiach čerpať financie z fondov Európskej únie.

„Ak sa doteraz niekto sťažoval, že eurofondové procesy sú komplikované a príliš nezrozumiteľné, stačí prísť do poradenského centra a na všetko sa opýtať. Počas pracovných dní tu budú traja veľmi dobre pripravení a odborne zdatní ľudia, ktorí sú ochotní pomôcť naozaj každému, kto túto kanceláriu navštívi,“ sľubuje podpredseda vlády Peter Pellegrini.

Štátnych, nutno povedať, oneskorených projektov sa však súkromníci neboja. Nemajú obavy ani z končiacich hlavných operačných programov, o ktoré sa Slováci zaujúmali.

„Kým bude existovať projekt spoločnej Európy, tak budú existovať aj nástroje na znižovanie regionálnych rozdielov. Eurofondy nie sú jediným zdrojom pre financovanie rozvojových projektov. Osobne očakávam, že do budúcnosti výpadok eurofondov bude nahradený zvýšeným objemom peňazí od privátnych darcov,“ uzatvára Tamás Szőke.

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb