Slovenská janom investuje do britského startupu. Expanduje tiež vo Fínsku

Slovenská firma janom investuje do britskej spoločnosti Wattstor. Startup sa zaoberá zberom slnečnej energie. Ďalšiu expanziu firma plánuje vo Fínsku.

„Výška sa pohybuje v stovkách tisícoch libier a uskutoční sa v niekoľkých splátkach. Je to mladá inovatívna spoločnosť s globálnym potenciálom, ktorá developuje software a hardware riešenie na uskladňovanie a efektívne riadenie spotreby elektrickej energie pre malých a stredných odberateľov. Predpokladáme, že tento trh s uskladňovaním elektrickej energie bude len viac rásť,“ hovorí marketingová manažérka spoločnosti janom Ivana Štefániková Bašková.

Okrem zaujímavého riešenia uskladnenia energie z obnoviteľných zdrojov, čo je jedna z hlavných technologických výziev modernej energetiky je britská firma zaujímavou investíciou aj z pohľadu budúceho rozvoja. Veľká Británia predstavuje dvere na nové svetové trhy.

„Británia je lídrom medzi krajinami, ktoré sa zaoberajú uskladnením vyrobenej a nespotrebovanej energie do batériových úložísk. Veríme, že práve prostredníctvom tejto spolupráce sa nám podarí dostať na trh aj v iných krajinách a v budúcnosti budeme patriť medzi popredné spoločnosti v uskladňovaní energie, ktoré bude o niekoľko rokov samozrejmosťou. Nielen domácnosti, ale aj firmy tak budú môcť najskôr uložiť a v prípade potreby využiť túto energiu,“ hovorí Bašková.

Ako ďalej vysvetľuje, súvisiacim segmentom je aj poskytovanie podporných služieb pre stabilizáciu siete. Existujúce klasické nástroje už prestávajú technologicky vyhovovať a tu nastupuje svojimi výhodnými vlastnosťami batériové úložisko.

Čítajte aj:

Elektrárne prehrali boj o Gabčíkovo. Pokračujú však v arbitráž

EPH finišuje s vlastníckymi zmenami

Chceli postaviť elektráreň. Teraz čelia krachu

Spoločnosť janom v roku 2015 zvýšila zisk o 87 percent na 3,8 milióna eur. Na Slovensku má v oblasti obnoviteľných zdrojov aktívnych 15 projektov - 9 malých vodných elektrární a 6 solárnych elektrární. V Česku prevádzkuje 5 solárnych elektrární.

Najnovšie sa firma chystá expandovať taktiež vo Fínsku. „Naša spoločnosť v súčasnosti developuje investičné portfólio v sektore vetra vo Fínsku. Prvý projekt s inštalovaným výkonom 12 MW je v prevádzke, ďalších 50 MW je rozpracovaných,“ potvrdzuje Ivana Štefániková Bašková.

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného