Štát chce nakúpiť desaťtisíce zbraní. Megaobchod vyzbrojí policajtov aj vojakov

Pištole, samopale, ostreľovacie pušky. Na tie dáme milióny eur.

Dôvodom je plánovaný tender vlády na zakúpenie novej techniky pre ozbrojené zložky. Doterajšie vybavenie vojakov a policajtov naráža na hranicu svojej životnosti a je v katastrofálnom stave. „Väčšina policajtov používa zbrane kalibru 9mm Makarov (vz. 82), ktoré boli dané do výkonu služby v ešte roku 1992. Postupne chceme tento kaliber nahradiť kalibrom 9 mm Luger,“ konštatuje hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Alena Koišová.

Okrem pištolí bude rezort investovať aj do nákupu ostreľovacích pušiek a samopalov. „Plánujeme zakúpiť okolo 25 tisíc kusov zbraní,“ konkretizuje čísla Alena Koišová. Megazákazku dostane firma, ktorá uspeje v tendri. Jeho termín musí byť vypísaný ešte tento rok, víťaz môže byť známy do zimy.

Okrem modernizácie vybavenia príslušníkov polície je hlavnou prioritou ministerstva vnútra prejsť v rámci výkonu služby na jednotný kaliber. „Dôsledkom bude aj zníženie nákladov (9 mm Luger je niekoľkonásobne lacnejší ako 9 mm Makarov). Náboj 9 mm Luger je zároveň najrozšírenejším a štandardným strelivom ozbrojených bezpečnostných zložiek,“ vysvetľuje Alena Koišová. Pištole Českej zbrojovky vz. 82, ktoré v súčasnosti policajti používajú sa už navyše nevyrábajú. Pri "dozbrojovaní" policajtov tak vzniká nekompatibilita.

V zbrojárskych kuloároch sa hovorí aj o prezbrojení slovenskej armády. Nakupovať sa má rôznorodá technika. Dôkazom toho je spolupráca, v rámci ktorej testovala Česká zbrojovka výrobu pištolí pre slovenské ozbrojené sily. Na programe však má byť aj ďalšia technika, napríklad tatrapany.

Rezort obrany naše informácie nepotvrdil ani nevyvrátil. Z bezpečnostných dôvodo totiž na informácie o vyzbrojenú podliehajú utajeniu. „Prípadnému nákupu akejkoľvek výzbroje bude určite predchádzať súťaž, kde budú presne stanovené požiadavky ozbrojených síl na predmet obstarávania,“ vyjadrila sa obšírne Martina Balleková, hovorkyňa Ministerstva obran Slovenskej republiky.

 

Čítajte viac:

Slovenskú hanbu zoberú do rúk Česi. Česká zbrojovka vstupuje do VOP Nováky

Ruskí vojaci sa k nám dostanú behom pár dní. Čo vie na obranu Slovensko postaviť?