Vodohospodársky podnik po roku ustupuje odporu zamestnancov. Devín neprenajme

Pred rokom Biztweet informoval o pláne Slovenského vodohospodárskeho podniku prenajať Kameňolom Devín súkromnému investorovi. Aktuálne od súťaže na nájomcu odstupuje

Pred rokom Biztweet informoval o pláne Slovenského vodohospodárskeho podniku prenajať Kameňolom Devín súkromnému investorovi. Aktuálne od súťaže na nájomcu odstupuje.

Robí tak bez vysvetlenia. „Slovenský vodohospodársky podnik, š. p.,zverejnil oznam o zrušení VOS na najvhodnejší návrh na uzatvorenie zmluvy o racionálnom využívaní výhradného ložiska a o nájme kameňolomu, zmluvy o prevode dobývacieho priestoru a zmluvy o budúcej zmluve vyhlásenú vyhlasovateľom dňa 31. júla 2015 pod číslom OVS-OZBA-ZD-K-1/2015,“ konštatuje pre Biztweet hovorkyňa štátneho podniku Mária Grebeňová-Laczová.

Ako zistil Biztweet, Kameňolom Devín, patriaci pod štátny podnik Dunaj plánoval hľadať nového nájomníka od leta minulého roka. Od tohto obdobia sa záverečný termín pre záujemcov na predkladanie ponúk opakovane posunul.

Slovenský vodohospodársky podnik, š. p.,zverejnil oznam o zrušení VOS na najvhodnejší návrh na uzatvorenie zmluvy o racionálnom využívaní výhradného ložiska

 

Náš portál informoval o odpore zamestnancov lomu, ktorí tvrdili, že ide o účelový ťah štátneho podniku, ktorý má za cieľ dostať podnik do rúk vopred vybranej spoločnosti.

„Chystá sa výstavba R4 a D7. Pri ich výstavbe bude zabudovaných cca 3 milióny ton frakcií kameniva 0-63 a 32-63. Tieto frakcie Kameňolom Devín vyrába. Lokalita Kameňolomu Devín je aj z hľadiska dopravných vzdialenosti jediná, ktorá vyhovuje minimálnym nákladom na dopravu. Prečo teraz, keď bude zaistený odbyt, a to je jediná podmienka dosahovania kladného hospodárskeho výsledku, nemôže z toho profitovať štát, ale štátny podnik vypíše súťaž na ekonomický prenájom?,“ uviedlo pre Biztweet vedenie Kameňolomu Devín. 

Podľa zamestnancov, ktorí chceli zastaviť súťaž hľadajúcu nájomcu a dnes už vieme, že uspeli, boli evidentne „našité“ aj podmienky štátnej zakázky. Štátny podnik vraj hľadal nájomníka, ktorý mal splniť niekoľko nepodstatných a príliš konkrétnych kritérií.

Čítajte aj:

Kameňolom Devín chce štát prenajať. Zamestnanci sú proti

Na Dunaji plánujú postaviť LNG terminály. Vrámci európskeho projektu

--

„Je zarážajúce, že v súťažných podkladoch sú podmienky, ktoré nájomca môže riešiť svojím spôsobom, lebo podmienkou víťaza súťaže je stopercentná cena za tonu vyexpedovaného materiálu a nie personálne veci, ktoré prenajímateľvyžaduje. Chýba tu aj riešenie ako nájomca, a či vôbec uhradí prenajímateľovi skládky hotových výrobkov evidovaných v účtovníctve štátneho podniku ku dňu prevodu práv a povinností na nového nájomcu. Celá súťaž sa javí ako niečo účelové a určené pre už vopred vybraného záujemcu,“ uvádzalo vedenie Kameňolomu Devín.

Vodohospodársky podnik na náš článok pred rokom reagoval prudko, mnohonásobnou telefonickou aj emailovou hrozbou právnými dohrami a napadaním relevantnosti tvrdení, ktoré sme v článku uviedli. Dnes sa už k detailom nevyjadruje.

 

 

Tomáš Lemešani