EPH sa brexitu neobáva. Neistá situácia sa však finančníkom nepáči

Neistá situácia finančníkov neteší. Neobávajú sa však ničoho dramatického. Tak hodnotí atmosféru na britskom trhu skupina Energetický a průmyslový holding (EPH), ovládaná Patrikom Tkáčom, Danielom Křetínským a menšími akcionármi z finančnej skupiny J & T

Neistá situácia finančníkov neteší. Neobávajú sa však ničoho dramatického. Tak hodnotí atmosféru na britskom trhu skupina Energetický a průmyslový holding (EPH), ovládaná Patrikom Tkáčom, Danielom Křetínským a menšími akcionármi z finančnej skupiny J & T.

"Rozhodnutie občanov Veľkej Británie opustiť Európsku úniu nemá v tejto chvíli žiadny bezprostredný vplyv na podnikanie EPH. S pohybom kurzu libry voči euru a doláru počítame na všetkých trhoch, kde pôsobíme a sme voči nemu adekvátne zabezpečení, " hovorí biztweetu hovorca EPH Daniel Častvaj.

 

Elektráreň Eggborough má len ročný kontrakt na výrobu elektriny v prípade blackoutu

EPH vo Veľkej Británii vlastní uhoľnú elektráreň Eggborough. Začiatkom roka ohlásila EPH ďalší nákup - elektrárne Lynemouth od RWE. Obe elektrárne pritom finančníci kúpili v dramatickej dobe, kedy dochádza k ukončeniu výroby niekoľkých uhoľných elektrární v Anglicku. Trebárs elektráreň Eggborough má len ročný kontrakt na výrobu elektriny v prípade blackoutu. Proti-cudzinecká nálada v spoločnosti tak môže mať vplyv aj na energetickú stratégiu krajiny a kontrakty československých finančníkov.

Čítajte aj:

EPH má údajne záujem o prevzatie poľskej bane Brzeszcze

--

EPH však atmosféru mierni. "Veľmi ťažko sa predikujú aj dlhodobé vplyvy tohto rozhodnutia, v túto chvíľu nie je známy žiadny časový plán odchodu. Je potrebné zdôrazniť, že hoci odchod Veľkej Británie z EÚ pravdepodobne prinesie prechodne mierne zhoršené podmienky pre podnikanie na ostrovoch, nezdieľame obavy z katastrofického vývoja britskej ekonomiky a naďalej tento trh považujeme za perspektívny a za jeden z kľúčových rozvojových trhov pre EPH," hovorí Daniel Častvaj.

 

 

red