Poľskí prepravcovia dostali zákaz voziť tovar do Ruska

Kamióny z Poľska nesmú voziť tovar do Ruska. Rozhodla o tom Moskva

Kamióny z Poľska nesmú voziť tovar do Ruska. Rozhodla o tom Moskva.

Krok prišiel po tom, čo vypršali predošlé dohody o medzištátnej preprave a poľská strana s ruskou sa nedohodli na nových podmienkach.

V decembri minulého roka Rusi jednostranne zmenili podmienky pre medzištátnu dopravu. Hlavné zmeny sa týkajú prepravy tovaru do tretích krajín. Nové ruské pravidlá považujú za poľský tovar napríklad aj tovar vyrobený dcérskymi spoločnosťami poľských firiem v iných štátoch. Povolená je preprava iba úzkeho sortimentu.

Poľský námestník ministra infraštruktúry a výstavby, ktorý zodpovedá za prepravu, Jerzy Szmit oznámil, že poľská strana dostala od ruskej protokol s popisom požiadaviek a návrhom pravidiel. "Bohužiaľ nie všetko, čo  je v ňom smieme akceptovať, a po druhé - porušuje to, čo bolo dohodnuté," povedal Szmit.

Poliaci však napriek nezhodám plánujú s Moskvou rokovať ešte tento týždeň. Szmit zdôraznil, že pred akýmkoľvek ďalším jednaním s Rusmi o preprave, chcú Poliaci dostať z ruskej strany, záruky, že v súčasnosti navrhované pravidlá zmenia.

Čítajte aj:

Oceliarsky protest: Košičania chcú, aby Brusel pridal plyn

Bosch investuje a naberá ľudí v Maďarsku

V Novákoch montujú aj brzdy. Pre Strnada a Beljajeva

--

"Pokiaľ k zmenám nepríde, nebude možné chrániť našich prepravcov na území Ruska. Tento trh je preto pre nás vylúčený," povedal Jerzy Szmit. Dodal, že podľa odborníkov prestane voziť tovar do Ruska až 85 percent poľských prepravcov.

V súčasnosti smú do Ruskej federácie jazdiť len prepravcovia s osobitným povolením. Podľa Asociácie pre medzinárodnú cestnú dopravu (SMPD) zasiahne nedohoda medzi Poľskom a Ruskom zhruba 2,5 tisíc poľských firiem. Tie vozia do Ruska zhruba 200 tisíc dodáviek tovaru ročne s priemernou hodnotou prepravy 2000 euro.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr