Jozef Majský: Keď sú moc a peniaze viac ako spravodlivosť

Jozef Majský uniká spravodlivosti viac ako dvadsať rokov. Stále žijú aj časti jeho podnikateľského impéria

Tisícky podvedených ľudí, záhadne zmiznuté miliardy a jeden z najvýraznejších podvodov v histórii samostatného Slovenska ukazuje na bezzubosť spravodlivosti a vplyv moci na súdnictvo.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v októbri 2015 už po niekoľký krát vyniesol Majskému, Pachingerovi a Brtvovi rozsudky za podvod. Za kauzu vytunelovania nebankoviek BMG a Horizont dostal hlavný obžalovaný Jozef Majský 9 rokov väzenia a peňažný trest 5 tisíc eur. Ako sa však dalo čakať, Majský sa odvolal na Najvyššom súde. Už teraz ochotne hovorí, že ho za mreže len tak ľahko nedostanú a aj v prípade ďalších neúspechov na Slovensku bude o svoju slobodu bojovať na medzinárodných súdoch.

Tragikomicky vyznieva aj finančný trest. 5 tisíc eur je v porovnaní s 26,5 miliónom eur, ktoré údajne trojica podvodníkov s Majským v čele z nebankoviek vyviedla, slabou náplasťou. Hlavne pre zhruba 170 tisíc poškodených klientov, ktorí o svoje vklady v BMG a Horizonte prišli.

Hoci dnes Jozef Majský vystupuje ako neškodný penzista, časti firemného impéria, ktoré založil stále žijú. Stará sa o ne Majského rodina. Iné časti boli speňažené v rámci konkurzných konaní.

I keď Jozef Majský starší neposkytuje žiadne informácie o svojom podnikateľskom živote, stále ho možno nájsť v niektorých pozíciách viditeľných aj v obchodnom registri.

Napríklad vo firme Tatra AC vystupuje ako konateľ. Majského rodina riadi viac ako dvadsať ďalších firiem z rôznych sektorov.

Podľa Jozefa Majského mladšieho, ktorý figuruje ako hlava rodinného biznisu je jeho otec štatutárom iba vo firmách, ktoré už nevykonávajú žiadnu činnosť.

--

Čítajte aj:

Ivo Valenta: Hazardér so svätožiarou

Mikuláš Vareha: Samozvaný kráľ Zemplína a podvodu

Jaroslav Strnad: Český obchodník so smrťou vládne aj na Slovensku

Boris Kollár: Seladón umne nafukujúci mediálnu bublinu

Gabriel Eichler: V USA žil americký sen, doma mu hrozili smrťou

Rosinovci: Podnikateľská ikona zarobila na jedinom obchode kariéry

--

Takouto firmou je vraj napríklad výrobca nákladiakov VAB. V deväťdesiatych rokoch ju Majský ovládol cez spoločnosť Sipox. Skrachovaná firma dodnes dlhuje veriteľom, ktorí už na svoje pohľadávky zrejme rezignovali. Slovenské zákony neumožňujú vyrovnanie dlhov napríklad z iných firiem, v ktorých má Majský podiel.

Gro firiem Jozefa Majského staršieho v súčasnosti spravuje a minimálne na papieri riadi jeho rodina. Napríklad zať Martin Šebo obhospodáruje firmy SK Consult, Krásna Hôrka, či Quadrax. Dana Majská má na starosti spoločnosť Kimuri a Eva Majská riadi Sipox – Styl Mode, Škoda Sipox Slovakia, LXR Slovakia, Slovak Moll, či samotnú akciovku Sipox. V jej štruktúrach je silne aktívny Jozef Majský mladší, ktorý okrem Sipoxu figuruje v spoločnostiach City Heliport, City Helicopters, Kord Slovakia, Tatrabyt, Comax TT, Nikora, či Taz Trading. Dohromady v súčasnosti nájdete v obchodnom registri  33 firiem z područia rodiny Majských.