Mikuláš Vareha: Samozvaný kráľ Zemplína a podvodu

Hoci je za mrežami, sieť jeho firiem stále funguje. Impérium Mikuláša Varehu riadi počas pobytu v base jeho syn

Hoci je za mrežami, sieť jeho firiem stále funguje. Impérium Mikuláša Varehu riadi počas pobytu v base jeho syn

Do impéria kontroverzného podnikateľa z Východného Slovenska Mikuláša Varehu patrí viac ako 50 firiem. Hlavnými oblasťami jeho podnikania je poľnohospodárstvo, vinárstvo v Tokajskej oblasti. Podnikateľ, ktorý sa pýšil tým, že patrí medzi najväčších zamestnávateľov na Zemplíne  si momentálne odpykáva trest za spáchanie trestných činov krátenia a neodvedenia daní a poistného. Osudnou sa mu stala kauza obchodovania s lykožrútom a euroočkami, vďaka ktorej si odpykáva 12ročný trest.

Vo februári tohto roku rozhodol senát Špecializovaného súdu o tom, že si Vareha odsedí namiesto 11 rokov ešte rok navyše. Rok navyše mu senát nariadil po tom, čo Vareha odmietol zaplatiť peňažný trest vo výške stotisíc eur.

Vareha si namiesto vyplatenia trestu dobrovoľne posedí vo väzení rok navyše, pretože je to podľa neho výhodnejšie. Peniaze, za ktoré nebol ochotný vymeniť rok svojej slobody si ponechal, aby po prepustení mohol ďalej podnikať. Aj keď má údajne na zablokovaných firemných účtoch 4,6 milióna eur, ako sám hovorí stotisíc eur sa mu ešte zíde.

Podľa HN podal Vareha na viacerých daňových pracovníkov trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Vareha figuroval ako konateľ a spoločník v 77 firmách a podľa obžaloby 11 z nich obchodovalo medzi sebou, čím mal štát poškodiť o viac ako 58 miliónov eur. Obvinený bol z fiktívnych obchodov medzi jeho firmami, ktoré si predávali štepné púčiky jabloní a lykožrúty v obrovskom objeme. Firmy, v ktorých bol Vareha konateľom a spoločníkom si vytvoril za účelom obchodovania medzi sebou, vďaka ktorým si vytvoril vlastný daňový raj. Obchodovanie medzi týmito firmami sa dialo v rokoch 2008 až 2011 a to väčšinou v okrese Trebišov.

 

Podľa DenníkaN sa údajne tovar, s ktorými spoločnosti medzi sebou obchodovali zo skladov ani nepohol a menili sa len majitelia na papieroch. Väčšina firiem tiež údajne nemala žiadnych zamestnancov ani majetok.

Ako uviedol TREND, Varehove brány podnikania sa otvorili  v momente, keď sa tokajské vinice dostali do konkurzu. Kým sa spoločnosť Galafruit & Co dostala do rúk stíhaného podnikateľa prešla si zaujímavou minulosťou.

Spoločnosť, ktorá bola v tomto období jediným veľkým výrobcom tokajského vína, skončila v konkurze a postupne prišla o svoju pôdu, vinohrady, pivnice, technológie a tiež zásoby. Firma nastúpila do regiónu v roku 1998 a hneď na to jej Slovenský pozemkový fond prenajal väčšinu svojich pozemkov na ktorých dovtedy hospodáril štát. V konkurze získala spoločnosť aj viac ako 260 –tisíc litrov zásob vína.

--

Čítajte aj: 

Jaroslav Strnad: Český obchodník so smrťou vládne aj na Slovensku

Boris Kollár: Seladón umne nafukujúci mediálnu bublinu

Gabriel Eichler: V USA žil americký sen, doma mu hrozili smrťou

Rosinovci: Podnikateľská ikona zarobila na jedinom obchode kariéry

Byť milionár a mať vlastný futbalový klub? Pre Jozefa Antošíka to nie je len americký sen

Slavomír Hatina: Z radového robotníka milionárom

Jozef Oravkin: Realitná gorila Penty

Spoluzakladateľ Istrokapitálu utiekol do exotiky. Siekelov tieň ale na Slovensku ostal

--

Neskôr sa firma Galafruit & Co rozdelila na dve časti. Jednou časťou sa stala spoločnosť Tokaj & Co, do ktorej sa presunulo všetko čo súviselo s vínom. Najväčší rozmach firmy nastal po získaní eurofondov, ktoré spoločnosť získala na výstavbu penziónu, zvýšenie kvality hrozna a modernizáciu strojov.

Mikuláš Vareha sa do firmy dostal až v roku 2008 a do rúk mu spadli aj firmy, ktoré mohli s tokajským vínom veľmi dobre obchodovať. Vďaka vinohradníckej spoločnosti začal vysádzať nové vinice, ktoré okrem štandardných dotácií boli podporené aj eurofondami. Pri vinohradoch zriadil vďaka firme Tokajská spoločnosť Viničky nové pivnice a postavil závod, ktorý pokryje spracovanie hrozna z celého regiónu. Po čase sa názory spoločníkov na fungovanie podniku rozišli a koncom roka odpredali podiely M. Varehovi. Tento krok spôsobil problémy už najbližšiu sezónu, pretože vinohrady nedostali starostlivosť akú potrebovali.

Vareha nakoniec prišiel o svoje tokajské víno a ovocie vďaka obci Košické Olšany, ktorá podala na firmu návrh na konkurz z dôvodu dlhu firmy voči obciam, ktorých pozemky si prenajímal. Keďže bol predchádzajúci majiteľ bezproblémový, obec Košické Oľšany nevidela problém v prevedení svojich pozemkov na túto spoločnosť. Problém nastal až v roku 2008, keď sa majiteľom firmy stal Vareha a prestal za pozemky platiť. 

Okolo spoločnosti je dosť tajností. Nikto nevie, aký majetok má vo svojich sadoch a pracujúcich ľudí by sme tam vraj videli len márne. Tajnosti môžu byť spojené aj s faktom, že časť spoločnosti je založená Slovenskej konsolidačnej a tiež že v zozname veriteľov figurujú Všeobecná zdravotná poisťovňa, poisťovňa Dôvera aj Sociálna poisťovňa.

Varehova reakcia na jeho odsúdenie je jednoznačná a tvrdí že je nevinný. Popiera, že by spáchal trestný čin skrátenia dane a poistného ako aj neodvedenia dane z pridanej hodnoty. Na súde tvrdil, že jeho obchody neboli fiktívne a robil ich v súlade so zákonom.

Prokuratúra však tvrdí opak a škodu ktorú podľa nej Vareha spôsobil štátu vyčíslila na 58 miliónov eur. Podľa znalcov a odborníkov sú obchody s takým množstvom lykožrútov a štepov nereálne a nikdy sa neuskutočnili.  Varehov obhajca označil obžalobu za nezákonnú a neodôvodnenú a tiež vyhlásil, že boli porušené práva obžalovaného.

Aj keď Vareha tvrdí že je nevinný, zradil ho jeho maďarský komplic Mihály Molnár, ktorý potvrdil, že obchody medzi ním a Varehom boli len fiktívne. Za toto priznanie uzavrel Molnár s prokuratúrou dohodu a odpykáva si 5 ročný trest.  

Vareha bol známy aj zvláštným druhom sebaprezentácie. Organizoval zápasy rómskych chlapcov, na etiketách vína sa nechával zobrazovať so zbraňami, premiérom Ficom, či exprezidentom Gašparovičom, ktorých označoval za svojich priateľov. V prípade, že niekomu posielal list, nechýbala na ňom vlastná poštová známka.

Firmy, ktoré Mikuláš Vareha založil teraz riadi podľa Obchodného registra jeho syn. Zaujímavosťou  však je, že vo firmách, ktoré sme oslovili a podľa registra Varehovi patria Mikuláša Varehu mladšieho ako majiteľa nepoznajú.  

 

 

Veronika Petrášová