Krízy ustáli a výrazne rastú. Medusa po dobrých výsledkoch otvorí dve nové prevádzky

Skupina Medusa, ktorá pôsobí v oblasti reštauračných služieb priniesla správu o rekordnom medziročnom raste. Kapitál použije aj na ďalšiu expanziu - dve nové prevádzky v Dubaji a nový slovenský koncept.

“Na Slovensku intenzívne pracujeme na otvorení úplne nového konceptu, ktorý bude mať silný presah aj do našich existujúcich prevádzok. Plánované otvorenie je v roku 2025. Naša expanzia sa v týchto rokoch primárne zameriava na jednu z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich metropol na svete, Dubaja,” hovorí pre Biztweet generálny riaditeľ Medusa Peter Štecko.

K expanzii otvára okno aj dostupný kapitál, ktorý Medusa zapísala za minulý rok. V roku 2023 zaznamenala tržby vo výške 54,5 milióna eur, čo predstavuje medziročný konsolidovaný rast o 25 %. Prevádzkový zisk skupiny narástol o 49 % a v porovnaní s rokom 2022 skupina obslúžila o 12 % viac zákazníkov. 

Ide o dobré správy a podľa mnohých názorov až prekvapivé. Sektor služieb, a to hlavne v oblasti gastrobiznisu totiž masívne zasiahli nedávne a aktuálne krízy týkajúce sa pandémie, či geopolitickej situácie. Vyvolali personálne škrty, ktoré je ťažké nahradiť kvalifikovaným personálom, zasiahli dodávateľské vzťahy, ceny energií, vyvolali inflačný tlak a na konci dňa od návštev reštaurácií odrádzali aj samotných zákazníkov, ktorí inklinovali k lacnejšej forme stravovania. 

Zdá sa však, že po období šetrenia dochádza aj k zmene spotrebiteľského správania a rastie počet objednávok v prémiovom segmente. Medziročný rast tržieb Medusy na slovenskom trhu o 23 % totiž okrem iného ovplyvnila aj vyššia návštevnosť prémiovejších konceptov portfólia. 

Peter Štecko

Podľa Petra Štecka je kľúčová aj menej viditeľná práca manažmentu firmy, ktorý zapracoval na zefektívnení nákladovo príjmovej rovnice. “Rozumne sme investovali tak do nových prevádzok, ako aj do rozvoja tých existujúcich. V kombinácii s investíciami do digitálnych technológií, akými sú QR objednávacia platforma a úplne nová aplikácia vernostného programu Medusacard, nám to vytvára priestor na ďalší rast v budúcnosti a posilní našu pozíciu na trhu,” hovorí Štecko.

Čítajte aj:

Česko-slovenská Zaka VC investuje do Lime Therapeutics

Existuje, alebo nie? Tesla padá po správach, že nepripravuje lacnejší model

Boeing s ďalším problémom. Údajne zámerne ignoroval riziká pri modeli 787

Medusa ponuku konceptov na Slovensku v roku 2023 rozširovala o COMO CAFE napodobňujúcu taliansku kaviarenskú tradíciu.  

K dobrým výsledkom skupiny prispel aj samotný rast priemyslu po odznení krízy dodávateľských reťazcov vyvolanej svetovou pandémiou. Medusa totiž poskytuje služby závodného stravovania, kde rástla v roku 2023 medziročne o 12 percent. 

Na rozvoj tamojšieho podnikateľského prostredia a rast popularity Spojených arabských emirátov ako dovolenkovej destinácie Medusa reagovala otvorením dvoch prevádzok v Dubaji. O 7,5 percenta však rástli tržby aj rakúskym a českým prevádzkam skupiny. 

Medusa prevádzkuje viac ako 40 gastrozariadení na Slovensku, v Česku, Rakúsku a Spojených arabských emirátoch. Pre skupinu pracuje viac ako 1100 zamestnancov. Do siete skupiny Medusa patria značky Primi, Werk, Rio, Mint, La Pala, Como Cafe, Klubovňa, Kubu, Nox, Barrock, Trafo, Epic a Presto. Na základe franšízy aj značka wagamama. Skupina prevádzkuje aj samostatnú cateringovú divíziu Medusa Catering. Má vlastný vernostný program Medusacard či vzdelávaciu platformu Medusa Academy. Závodné stravovanie zastrešuje pre také spoločnosti ako sú Volkswagen Slovakia alebo Amazon Slovakia. Viac na webe skupiny: www.medusarestaurants.sk.

 

Komerčná spolupráca

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope