Polícia vyšetruje agrodotácie ako celok. Problém nemá len Agro Porúbka

Národná kriminálna agentúra vyšetruje podozrenie z podvodného vyplácania agrodotácií vo viacerých prípadoch. Európske úrady žiadajú preveriť systém ako celok.

Prokurátor odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry dal 28. marca pokyn Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka. Tá je podozrivá z toho, že si nechala vyplácať platby na poľnohospodársku pôdu aj na fiktívne polia.

Pre preplácanie agrodotácií napríklad na parkovisko, má problém Ľubica Rošková, vplyvná súčasť Smeru-SD, ktorej hrozí, že príde o členstvo v strane a priamy vplyv na rozhodovanie východoslovenských sociálnych demokratov.

Ako už však Biztweet informoval, problémy hrozia aj ďalším poľnohospodárom a nepriamo aj štátnemu rozpočtu. Brusel si totiž všimol, že neide o ojedinelý prípad, ale chybne nastavený systém preplácania dotácií na polia. Existujú podozrenia, že ide o podvodný komplex, ktorým si dotácie z európskeho aj štátneho rozpočtu rozdeľovali dohodnuté skupiny podnikateľov a pracovníkov Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

„Európska únia má veľmi jasné pravidlá o tom, ako by sa mali riadiť finančné prostriedky Európskej únie. Podľa zásady zdieľaného hospodárenia sú členské štáty primárne zodpovedné za riadne a legálne riadenie finančných prostriedkov EÚ,“ konštatoval pre Biztweet hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

Ako pokračuje, komisia má nulovú toleranciu voči podvodom s finančnými prostriedkami EÚ, a preto trvá na dodržiavaní záväzku všetkých členských štátov predchádzať podvodom. „Komisia berie veľmi vážne akékoľvek tvrdenia alebo podozrenie týkajúce sa zneužitia alebo zlého hospodárenia s finančnými prostriedkami,“ uvádza Schinas.

Čítajte aj:

Ficove dotácie. Miesto pracovných miest stratené milióny

Plavčanove dotácie na vedu vyšetruje OLAF. Stále sú zastavené

Jedna pani povedala: skartované železné miliardy

Spustenie vyšetrovania zvažuje aj Európsky úrad pre boj proti podvodom Olaf. Predstavitelia PPA sa museli obhajovať aj pred komisiou v Európskom parlamente. Na tento tlak preto reaguje aj NAKA a vyšetruje systém vyplácania dotácií v rezorte ako celok.

„Protikorupčná jednotka vykonáva vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu poškodzovania finančných záujmov európskej únie, čo znamená, že v prípade zatiaľ nie je obvinená žiadna konkrétna osoba. Vyšetrovateľ o veci rozhodne podľa Trestného poriadku až po preverení potrebných skutočností,“ uvádza pre Biztweet hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Aby skutky, o ktorých sa hovorilo po vražde novinára Jána Kuciaka ostali nepotrestané, je v súčasnosti veľmi nepravdepodobné. Početné podvodné prípady si všimli európske úrady, a tak by v prípade nečinnosti hrozili Slovensku škrty v spoločnom rozpočte pre poľnohospodárstvo.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb