Plavčanove dotácie na vedu vyšetruje OLAF. Stále sú zastavené

Kauzu netransparentného prideľovania dotácií na vedu a výskum, za ktorú je zodpovedný exminister školstva za SNS Peter Plavčan, vyšetruje Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF.

Problémom sú podivne rozdeľované dotácie ministerstva školstva vo výzve na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier a na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja.

„OLAF môže potvrdiť, že vyšetruje údajné nezrovnalosti týkajúce sa finančných prostriedkov EÚ vynaložených v rámci operačného programu Výskum a inovácie,“ potvrzuje pre Biztweet tlačová kancelária Euróskeho úradu pre boj proti podvodom.

Vyšetrovanie sa začalo hneď v septembri 2017, súbežne s tým, čo Európska komisia zastavila preplácanie štyroch výziev z operačného programu Výskum a inovácie. Keďže vyšetrovanie stále prebieha, OLAF v tejto fáze ešte nemôže bližšie komentovať zistené prehrešky. Slovensku každopádne hrozí, že príde nielen o nevyplatené dotácie, ale aj časť preplatených.

Pripomeňme, že z 300 miliónov eur, ktoré boli určené na vedu a výskum, nezískali univerzity a prestížne vedecké inštitúcie takmer nič. 0 eur si napriek snahe pripísala napríklad aj Slovenská akadémia vied. Milióny a desiatky miliónov eur naopak získali súkromné firmy, z ktorých mnohé vznikli pár dní pred vyhlásením grantových výziev. Často nemali žiadneho garanta výskumu a javili znaky z napojenia napríklad na poslancov Slovenskej národnej strany.

Čítajte aj:

Vrece zemiakov ministrom. Plavčan je vrcholom farizejstva

Smerácka výška dostala akreditáciu späť. Plavčan pre ňu pracoval

Poľnohospodárske dotácie majú pre mafiánske rozkrádanie problém

Kontrolórov zo slovenských nezávislých inštitúcií, ale aj európskych úradov zarazila aj forma prideľovania dotácií. O miliónových fondoch pre jednotlivé obory často rozhodovali ľudia, ktorí z daného vedeckého smeru nemajú žiadne skúsenosti. Absolútne nefunkčný bol aj audit.

Vtedajší minister Peter Plavčan sa ohradzoval voči kritike médií a opozície. Po zarážajúcom mlčaní, kedy napríklad v čase najtuhšieho odporu verejnosti odišiel na letnú dovolenku, však napokon pri absencii argumentov bol donútený odstúpiť.

Pripomeňme, že dotácie stále ležia ľadom. Nakoľko je ich čerpanie časovo ohraničené, hrozí, že pre rozkrádanie na ministerstve ostane veda bez európskej podpory, ktorú v iných členských štátoch dávno transparentne rozdelili.

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope